RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ulltveit-Moe utfordrer Fredriksen

Sist oppdatert:
Jens Ulltveit-Moe har tydeligvis ikke tenkt å la John Fredriksen bli laksekonge uten kamp. Han har kjøpt flere flere aksjer i Fjord Seafood.

Nå har Jens Ulltveit-Moe tatt et nytt skritt i kampen om kontroll med de store oppdrettselskapene i Norge.

En fersk aksjonærutskrift viser at han gjennom Umoe Invest har kjøpt åtte millioner aksjer i Fjord Seafood. Det innebærer en investering på rundt 35 millioner kroner, og øker hans eierandel fra 10,8 til 12,1 prosent.

Umoe-talsmann Erlend Grimstad vil ikke utdype bakgrunnen for kjøpet, utover: - Vi håper at alle våre investeringer er gode.

Det er fortsatt et stykke igjen til den andre hovedaktøren, John Fredriksen, som har 25,5 prosent i Fjord. Denne posten har i dag en markedsverdi på rundt 650 millioner kroner.

Men det er i Pan Fish Fredriksen har festet det fasteste grepet. Her har han nesten halvparten av aksjene, til en verdi av 1,2 milliarder kroner etter dagens markedskurs.

I Pan Fish er styret byttet ut etter at Fredriksen kom inn, men det er foreløpig ikke tatt noe slikt initiatv i Fjord. Grimstad sier at Umoe ikke har kontaktet selskapet for å be om styreplass, og at det heller ikke er noen planer om dette.

Slår sammen?
Begge disse selskapene har en markedsverdi på rundt 2,5 milliarder hver. Alt tyder på at Fredriksen ser for seg en konsolidering av denne bransjen, og det er neppe fremmede tanker for Ulltveit-Moe heller.

- Generelt sett er det et faktum at det er ekstremt mange spillere i dette markedet, sier Grimstad i Umoe, og legger til at erfaringer fra andre fragmenterte bransjer viser at en konsolidering er gunstig.

Grimstad vil ikke kommentere om det har vært samtaler mellom Ulltveit-Moe og Fredriksen.

Den tredje store norske aktøren, som kan tenkes å inngå i en konsoliering, er Cermaq, hvor staten er hovedeier.

Mot rekordnivåer
Uansett om bransjen trenger konsolidering, har markedet bedret seg den siste tiden, etter flere år med lave priser og dumpingbeskyldninger fra EU. Den siste uken har eksportprisen på laks nådd det høyeste nivået på nesten fem år.

Sist lakseprisen var på dagens nivå, var det en hysterisk etterspørsel etter lakseaksjer på Oslo Børs. Så kollapset både laksemarkedet og aksjene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere