RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unge jubler over Norman-støtte

Foto: Gunnar Lier (Scanpix)
Sist oppdatert:
De yngste medlemmene i fagforeningen Akademikerne er tilfreds med at deres leder Christl Kvam (bildet) torsdag rykket ut og støttet arbeidsministeren i krangelen om midlertidig ansatte. Kritikken fra LO mener Kvam er utidig.

Epostboksen til Akademikernes leder Christl Kvam er full av reaksjoner fra medlemmene etter at Akademikerne som første fagforening støttet arbeidsminister Victor Normans forslag om å myke opp reglene for midlertidig ansatte.

- Det er både ris og ros. Hovedtrekket blant de som er positive, er at de er unge, sier Christl Kvam til TV 2 Nettavisen.

Kvam tror unge akademikere er blant dem som har mest å tjene på å myke opp ansettelsesreglene. Svært mange nyutdannede har problemer med å få innpass i arbeidslivet. De som får jobb, må ofte ta til takke med vikariater og engasjementer.

Ris fra statsansatte

Ifølge Kvam er det ansatte i staten, framfor alt forskere, som har uttrykt størst skepsis til torsdagens utspill. Midlertidige ansettelseskontrakter er snarere reglen enn unntaket i mange etater, og mange reagerer på Victor Normans forslag om en ytterligere oppmykning av reglene.

- Hovedgrunnen til å støtte dette, er at hvis Norman mener man skal ha en lik lovgiving i alle sektorer, vil forslaget om tidsbegrenset tilsetting i midlertidige stillinger rydde opp i den uverdige framgangsmåten staten praktiserer. Jeg skjønner at de som ikke har fått med seg denne nyansen, er kritiske, sier Kvam.

Med dagens regelverk kan staten ha ansatte gående i 12 år på midlertidige kontrakter. I forslaget som nå ligger på bordet, blir maksimumstida begrenset til 12 måneder.

- I høyskole- universitets- og forskningssektoren er dette et kjempeproblem, sier Kvam, som nylig har vært i kontakt med lederen i Forskerforbundet for å presisere dette poenget.

- Utidig fra LO

LO-sekretær Trine Lise Sundnes sa til TV 2 Nettavisen torsdag at hun ikke er overrasket over utspillet fra Akademikerne, siden fagforeningen også representerer mange arbeidsgivere.

- Vi har nok flere medlemmer som sitter også med et ansettelsesansvar, men jeg tror de har sett problemene med å håndtere regelverket slik det er i dag. Men å karakterisere Akademikerne som en arbeidsgiverforening, det mener jeg er utidig, mener Christl Kvam.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere