RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA går åtte oljefond i manko

Sist oppdatert:
Etterfølgerne til George W. Bush i Det hvite hus må slite med et underskudd på 8.000 milliarder kroner. Det tilsvarer åtte norske oljefond.

I rapporten fra budsjettkontoret CBO (Congressional Budget Office) er årets underskudd på statsbudsjettet beregnet til 400 milliarder dollar (rundt 2500 milliarder kroner).

I løpet av ti år vil underskuddet øke til 1300 milliarder dollar (8000 milliarder kroner), skriver Los Angeles Times. Det er 60 prosent mer enn beregningene som kom for bare fire måneder siden.

Underskuddet, som tilsvarer 8 norske oljefond, kan raskt ese ut. Dersom de tidsbegrensede skattelettene som bli innført under Bush gjøres permanente, vil underskuddet bli enda større. Det gjør det vanskelig for president George W. Bush å holde løftet sitt om å halvere underskuddet på statsbudsjettet i løpet av fire år.

Trygd og skatt
Tallene for 2005 inkluderer tilleggsbevilgninger til Irak. Den største årsaken til underskuddet er imidlertid skattelettene som ble vedtatt i 2004.

Økte trygdeutbetalinger truer med at underskuddet stadig blir større ettersom babyboom-generasjonen blir gammel. Lederen for budsjettkontoret, Douglas Holtz-Eakin, sier underskuddet må bringes under kontroll.

- Det går ikke an å låne i evig tid. Jeg tror ikke det er mulig å si at underskudd ikke betyr noe. De betyr mye, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere