RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA og Japan i full valutakrig

Japan og USA krangler så busta fyker om kursen på dollar og yen. I markedet beskrives forholdene som en ren valutakrig.

Ryktene går tett om at Bank of Japan har begynt med intervensjoner i markedet igjen, etter at dollaren har svekket seg på bekostning av yen de siste dagene. På kort tid har dollar/yen-kursen falt fra 115 til 110.

I kjølvannet av G7-møtet i september der det ble fremsatt krav om større fleksibilitet i valutamarkedet, har stemningen holdt seg rolig. Det siste kursfallet har imidlertid fått striden mellom de to økonomiske lokomotivene til å blusse opp igjen.

Kursbevegelsene i løpet av natten tyder på at Bank of Japan intervenerte for tredje gang denne uken.

- Det er en drakamp mellom japanske og amerikanske interesser. Fundamentalt ligger det til rette for en sterkere yen, men Japan ønsker å motvirke dette. Spørsmålet nå er om markedet er villig til å ta kampen mot den japanske sentralbanken, sier valutaanalytiker i DnB Markets, Eirik Larsen, til TV 2 Nettavisen.

Bank of Japan har gjennom hele året kjøpt dollar og spadd ut yen. Japansk eksportindustri er helt avhengig av en svak yen for å fortsette veksten som holder landets økonomi oppe.

- Markedet er av den oppfatning at yen må styrke seg fordi ø konomien går bedre. Samtidig har det vært økt fokus på det japanske aksjemarkedet. Det strømmer nå valuta inn i landet. Det er mulig at Bank of Japan klarer å motvirke dette på kort sikt, men lenger fram i tid må vi regne med en sterkere yen, sier Larsen.

Følg utviklingen i valutakursene her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere