RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA-opptur i siste liten

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Wall Street hentet seg inn igjen etter en berg og dalbanedag.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

USA hadde en vanskelig børsdag onsdag, og indeksene skiftet retning flere ganger i løpet av handelen. Det er fortsatt det problematiske kredittmarkedet som preger aksjekursene, men Wall Street hentet seg inn i siste liten og endte opp.

Investorene overvant noe av kredittskrekken og sendte Dow Jones opp mer enn 150 poeng de siste 20 minuttene av handelen.

NA24 - din næringslivsavis

- På et eller annet tidspunkt i løpet av handelen bestemte endelig investorene seg for at nå er det lurt å gå inn i markedet igjen, med mindre verden plutselig skulle ha rast sammen, sa sjefsstrateg Ernie Ankrim i Russell Investemet Group om børsdagen til Bloomberg News.

Frykten for virkningen av hendelsene i kredittmarkedet har smittet over på verdens børser. Faren er at likviditeten i markedet skrumper helt inn og investorene trekker midler ut. Avkastningskravene øker i takt med risikoen, noe som slår rett ut i aksjemarkedet.

Etter børsslutt tirsdag meldte finanskjempen Bear Stearns at de har stanset all handel i ett av sine fond. Tidligere har det samme finanskonsernet tapt store beløp på to andre fond, og hindrer nå investorene i å ta penger ut av fondet. Dette bidro til den nervøse stemningen på Wall Street onsdag.

Ferske tall viser at antallet søknader på boliglån har nådd det laveste nivået på fem måneder, ettersom etterspørselen etter lån har blitt dempet av økende kredittskrekk. Mortgage Bankers Association sa at den sesongjusterte indeksen for lånesøknader for boliger falt 0,3 prosent forrige uke til 607,1, noe som bare er marginalt høyere enn februarnivået på 606,6.

Sjokkmeldingen fra utlåneren American Home Mortage tirsdag preget også Wall Street. Aksjen stupte nesten 90 prosent etter at selskapet sa at de ikke får låne mer penger og derfor vurderer å selge unna eiendeler.

Subprime-lånene skremte igjen etter at Macquarie, Australias største meglerhus, meldte om tap på to av fondene sine, særlig innen segmentet for høyrisikolån. I denne kategorien står de i fare for å tape inntil 25 prosent på investeringene.

Farmasigiganten Merck hjalp Dow Jones opp til sitt beste resultat siden 12. juli på forventninger om økt bruk av en vaksine (life-saving).

Matvarekjempen Kraft Foods og mediegiganten Time Warner kom begge med kvartalstall over forventningene, men markedet ble likevel ikke spesielt imponert og sendte aksjene ned.

Oljeprisen holder seg fortsatt høy etter at lagertallene viste en nedgang større enn ventet. Den amerikanske referanseoljen WTI med levering i september endte på 76,90 dollar fatet på den amerikanske råvarebørsen i New York.

Ansettelsesveksten i privat sektor i USA økte med 48.000 i juli, viser en arbeidsrapport fra ADP. Dermed antyder tallene at sysselsettingen uten jordbruket vil være godt under forventningene på 133.000.

Sammen med en forventet jobbvekst innen det offentlige på 25.000 antyder onsdagens rapport fra ADP at sysselsettingen utenfor jordbruket vil havne på 73.000 i juli. Den endelige fasiten kommer fredag da det amerikanske arbeidsdepartementet vil opplyse om den offisielle utviklingen i juli.

Nedgangen skyldes at det dårlige boligmarkedet og de høye bensinprisene har fått innvirkning på forbruket og dermed behovet for ansettelser.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones + 1,14% til 13.362,37

Nasdaq + 0,30% til 2.553,87

S&P 500 + 0,72% til 1.465,81

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere