RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USAs handelsunderskudd eksploderer

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
USAs underskudd på handelen med utlandet slår alle rekorder, noe som vil bli brukt av motstanderne av president George W. Bush i valgkampen.

USA hadde et underskudd på sin handel med utlandet på utrolige 54 milliarder dollar i august. Dette var enda verre enn aktørene i finansmarkedet hadde ventet, og dollaren har svekket seg i minuttene etter at tallene kom.

Mens eksporten i august var 96 milliarder, var importen 150 milliarder. Økende industriimport fra Kina og høyere oljepris sender importen i været.

For hele året er underskuddet på god vei mot 600 milliarder dollar. I fjor ble det satt rekord med 489 milliarder. Før det var rekorden fra 2002 og lød på 418 milliarder dollar.

Det går altså helt feil vei.

Kritikere av president George W. Bush mener det eksploderende handelsunderskuddet viser at hans økonomiske politikk er feilslått.

Inntil videre har ikke underskuddet ført til store problemer for USA, men det gjør den amerikanske økonomien sårbar fordi landet er blitt avhengig av at andre land, spesielt i Asia, er villige til å pumpe penger inn i amerikanske verdipapirer for å motsvare underskuddet på handelen.

Dersom lysten til å gjøre dette skulle bli mindre, kan det utløse en farlig kjedereaksjon med kursfall i amerikanske finansmarkeder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere