RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utbyttefest i kraftselskapene

Sist oppdatert:
Norske kraftselskaper tok ut nesten fem milliarder kroner i utbytte i 2003. Det er nesten 76 prosent av det samlede overskuddet, og gjør strømmen din dyrere.

Norske kraftselskaper tok ut nesten 5 milliarder kroner i utbytte i 2003, viser en oversikt fra Energibedriftenes Landsforening. De fem millionene er penger som kunne vært investert i bedre produksjonsutstyr, som igjen ville økt kraftproduksjonen betraktelig, skriver VG.

En av de verste i klassen er Hafslund, som i fjor tok ut 99 prosent av årsresultatet i utbytte, samtidig som de delvis kjører med utgammelt utstyr som bremser kraftproduksjonen. Selskapet kjører i ett av anleggene med turbiner fra 1917. Hafslund er eid av Oslo kommune og finske Fortum.

Informasjonsdirektør i Hafslund, Frode Geitvik, bekrefter ståa, men mener det er politiske rammevilkår som gjør det mer fristende å ta ut pengene som utbytte i stedet for å pløye dem tilbake i investeringer for å øke produksjonen.

- Det er rett og slett ikke lønnsomt, sier Geitvik til VG.

Samlet har eierne i kraftselskapene tatt ut 4.963 millioner, nesten 76 prosent av overskuddet i utbytte, skriver VG.

Siden vi i Norge i fjor også måtte importere langt mer kraft enn vi eksporterte, gikk norske forbrukeres strømpenger i tillegg med til å finansiere utenlandsk kraftproduksjon.

Hafslund er ifølge avisa blant kraftselskapene som tok ut mest. Selskapet, som er eid av , tok ut 99 prosent av årsresultatet på 203 millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere