RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utdanning skal være gratis

Den nye loven for universiteter og høyskoler slår fast at utdanning som hovedregel skal være gratis. Studentorganisasjonene er svært fornøyde.

Skolepenger ved statlige utdanningsinstitusjoner var et stridstema da Ryssdal-utvalget la fram sin innstilling om ny lov for universiteter og høyskoler. Mange mente at utvalget åpnet for å ta skolepenger dersom utdanningen ikke var fullfinansiert.

Fredag legger regjeringen fram sitt lovforslag, som bygger på Ryssdal-utvalget. Ifølge en pressemelding fra Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund sier lovforslaget at utdanning som fører fram til en grad, og yrkesutdanning ved statlige institusjoner, som hovedregel skal være gratis.

For studentenes deltakelse i styrende organer foreslår regjeringen å beholde dagens praksis, hvor studentene har krav på minimum 20 prosent representasjon. Dette gir studentene medbestemmelsesrett og brukerstyring ved høyere utdanningsinstitusjoner.

–Studentene trenger for en gangs skyld ikke gå på barrikadene for å slåss mot statsrådens forslag, men vi kan kjempe for. Endelig en statsråd som har lyttet til innspillene fra studentorganisasjonene, sier lederne for Studentenes Landsforbund og Norsk Studentunion, Anne Marte Klubbenes og Trond Enger.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere