RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SCANPIX

Varsler dyrere svenskehandel

Sist oppdatert:
Den internasjonale finansgiganten Goldman Sachs spår magrere tider for ribbeshoppere: Svenskekrona kommer til å bli mye dyrere.

Goldman Sachs tror den svenske krona i løpet av 2006 vil stige kraftig i verdi mot den norske. Det fremgår av en fersk analyse fra meglerhuset, ifølge nyhetsbyrået Direkt.

Den svenske sentralbanken vil heve renta markant i 2006, og mer enn Norges Bank, tror Goldman Sachs-analytikerne Kevin Daly, Fiona Lake og Jari Stehn.

I 2005 ligger det an til ny rekord i grensehandelen, og nordmenn vil bruke rundtt 8,8 milliarder kroner på kjøpe kjøtt, flesk og sigaretter i Sverige.

Analytikerne mener kjøp av svenske kroner og salg av norske kroner som en av de beste valutatradene i 2006. De tror prisen på en norsk krone vil falle til 1,08 svenske kroner. Tirsdag kveld er kursen 1,19.

Dyrere fläsk
Hvis vi snur disse tallene og ser på dem slik en svenskeshopper gjør, så vil det innebære at du neste år må ut med 0,93 norske kroner for hver svenskekrone. I dag er prisen for en svensk krone 0,84 norske kroner.

Eller for å si det på en annen måte: 10 kilo «Färsk svensk sida med ben » hos Maxi-Mat ved Svinesund koster nå 251 norske kroner. Neste år blir prisen 278 norske kroner - hvis Goldman Sachs har rett, og alt annet forblir uendret.

Må heve for å bremse inflasjon
Goldman Sachs tror den svenske sentralbanken vil heve renten med 0,5 prosentpoeng i første kvartal av 2006, og opp til 3 prosent mot slutten av 2006. I dag er styringsrenten 1,5 prosent. Den ble i sommer kuttet fra 2,0 prosent.

Goldman Sachs mener dagens rentenivå vil føre til økende inflasjon i Sverige, noe som foreløpig ikke har skjedd.

Små skritt i Norge
Her i Norge har Norges Bank begynt å jekke opp renten, men i små og langsomme skritt. Styringsrenten er nå 2,25 prosent, hevet i to skritt fra en bunn på 1,75 prosent frem til 1. juli.

For Norge venter Goldman Sachs at rentehevingene fortsatt vil være små og langt mellom.

Norges Bank kommer med en ny rentemelding i morgen, onsdag. De færreste regner med at renta blir endret nå.

Her kan du følge utviklingen i valutakursene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere