RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsler dyrere svenskekrone

Sist oppdatert:
Svenskekrona kommer til å bli sterkere dersom svenskene velger å si nei til euroen på folkeavstemningen i september, spår valutaeksperter.

14. september skal svenskene si sin hjertens mening om euroen. Blir det nei, slik gallupene tyder på, kan det bety en sterkere svenskekrone enn det vi har sett i det siste.

Treg vekst i eurosonen

- Det lyder kanskje ikke selvsagt, men det er logisk med tanke på at eurosonen ligner et katastrofeområde, samtidig som landene utenfor gjør det bedre økonomisk, sier valutaeksperten Steve Barrow hos investeringsbanken Bear Stearns i London til Dagens Industri.

På litt sikt tror Barrow at svenskekrona skal ned mot 8,20 – 8,50 i forhold til euroen. I dag er kursen omkring 9,20.

Kjipt for handlekåte nordmenn

Får Barrow rett, og norskekrona holder seg uendret, vil svenskekrona være verdt omtrent det samme som den norske et stykke fram i tid. Det er dårlig nytt for handlekåte nordmenn, som har nytt godt av en billig svenskekrone de siste årene.

For bare noen måneder siden kostet svenskekrona under 80 norske øre.

Storbanken Merrill Lynch tror svenskekrona blir liggende på stedet hvil dersom svenskene vender tommelen ned for euro. Blir det ja, kommer svenskekrona til å styrke seg noe, tror bankens valutaanalytikere.

Storparten av analytikerkorpset i Stockholm tviler på at det blir noen store utslag dersom svenskene stemmer nei. Markedet har allerede tatt det utfallet inn over seg, sier sjeføkonom Klas Eklund hos Svenska Enskilda Banken.

Ifølge Danske Bank er sannsynligheten for et ja så lav som 3 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere