RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsler høyere bankgebyrer

Sist oppdatert:
DnB NOR vil kompensere for lavere rentemarginer med å øke prisene på enkelte produkter. Ekspertene advarer nå mot økte gebyrer.

- Ved videre nedgang i rentemarginene, vil vi foreta en reprising på aktivasiden, opplyste visekonsernsjef Tom Grøndahl i DnB på en pressekonferanse torsdag.

Grøndahl opplyser at rentenettoen vil falle med 211 millioner kroner i året dersom Norges Bank setter ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Med en rentenedgang på 0,50 prosentpoeng vil rentenettoen synke med 460 millioner kroner.

- Spennende å se utfallet

- Det blir spennende å se hva bankene vil gjøre i forhold til lavere rentemarginer og lavere inntekter. Økte gebyrer er en mulighet, sier seniorrådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi til TV 2 Nettavisen.

Økonomisk rådgiver Carsten O. Five tror også at økte gebyrer for kundene blir en åpenbar konsekvens av bankens tapte inntekter.

- Hvis renten blir lavere enn det vi har nå, og denne vedvarer over tid, vil vi oppleve økte gebyrer. Men dette avhenger av når renten går opp igjen. Stiger den om ikke lenge, vil ikke bankene ta bryderiet med å øke gebyrene, mener Five.

Five anbefaler bankkundene til å sjekke gebyrene i sin egen bank, og sammenlikne med andre banker. Han forteller at det finnes banker med lave eller ingen gebyrer, som kan være svært aktuelle i slike tilfeller.

Høyere pris ved høyere risiko

Grøndahl vil ikke si noe om DnB NORs fallende rentemarginer betyr høyere gebyrer for bankkundene. Han forteller imidlertid at DnB NOR er vil prise etter risiko. Dette betyr at produkter med høyere risiko, får en høyere pris.

DnB NOR-sjef Svein Aaser understreket på pressekonferansen at bankgiganten vil prise produktene slik at de er konkurransedyktige til en hver tid.

Kan bli vanskeligere å få lån

Høydahl tror en annen konsekvens av lavere inntekter kan være at det blir vanskeligere å få lån. Dette fordi bankene ikke er villige til å ta på seg tapene ved mislighold.

Five tror også at lånekravene kan bli strengere. Men de kundene som har et godt forhold til banken vil nok ikke vil oppleve den store forskjellen. Det er imidlertid bankkundene som allerede har dårlige betalingsevner, som vil merke en mer restriktiv holdning ved utlån.

Ifølge Grøndahl vil DnB NOR ikke skru opp kravene ved utlån.

- Vi har økt i utlånsandel når det gjelder lån til privatkunder, både ved faste og flytende lån. Vi ser ingen grunn til å slutte å låne ut til privatkunder, sier Grøndahl til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere