RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Varsler juridisk krig

Sist oppdatert:
Telenor bruker uttrykk som «ulovlig» og «korrupt» om det som skjer i et russisk selskapet hvor Telenor har milliardverdier.

Tidligere i dag ble det kjent at en fersk dom i Russland gjør at Telenor kan bli hardt presset i det russiske mobilselskapet VimpelCom. Motparten er den andre hovedeieren, Alfagruppen, som forsøker å ta kontroll over selskapet.

Nå varsler Telenor knallhard kamp:

- Telenor ASA vil kjempe i mot hva som anses om et ulovlig arrangert angrep på mobilselskapet OAO «Vimpel-Communications» (VimpelCom) i Russland, der Telenor eier 26,6 prosent av de stemmeberettigede aksjene, heter det i en melding fra Telenor.

- VimpelCom er helt klart under økende angrep. Telenor har besluttet å sette alle krefter inn på å stå i mot disse ulovlige angrepene, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor.

- Angrepet på VimpelCom, Ruslands neste største mobiloperatør, begynte i oktober 2004 og har hatt som mål å underminere styringen av selskapet og selskapets vedtekter. I særdeleshet er det gjort forsøk på å få endret stemmerettsreglene, slik at strategiske beslutninger, inkludert oppkjøp, ikke lenger skal skje med kvalifisert, men med simpelt flertall i styret, heter det videre.

VimpelCom har vært en suksesshistorie, og selskapet, som er børsnotert i USA, representerer milliardverdier for Telenor.

Småaksjonær
- Forsøket på å underminere VimpelComs styringsprinsipper startet i en lokal domstol i Russlands sørlige Krasnodar-region, om lag 1500 km fra Moskva. En aksjonær hjemmehørende i landsbyen Temruk, Victor Makarenko, som eier to vanlige aksjer i VimpelCom, gikk til søksmål 27. oktober 2004, der han ba retten godkjenne grunnlaget for et foreslått oppkjøp fra VimpelComs side. Oppkjøpsobjektet var Ukrainas fjerde største mobiloperatør, Ukrainian Radio Systems (varemerket WellCom), heter det fra Telenor.

Etter at det første søksmålet ble anlagt har 25 år gamle Makarenko ikke møtt personlig i retten. Han kjøpte aksjer to dager før saksanlegg. Til nå har Makarenko satt i gang tre forskjellige saker mot VimpelCom. I sitt andre søksmål fikk Makarenko rettens medhold i den lokale domstolen i Temruk 13. februar 2005 om å suspendere bestemmelsen om kvalifisert flertall i VimpelComs vedtekter. Tirsdag denne uken bekreftet appellretten i Krasnodar denne kjennelsen, ifølge Telenors melding.

- Det er flere ankemuligheter igjen, som vi vil ta i bruk om nødvendig. Dette tar vi svært alvorlig. Etter vår mening finnes det ikke grunnlag i russisk lov for de rettslige kjennelser som er fattet til nå i denne saken. Vi anser heller ikke at det noe grunnlag for de krav som er satt fram, sier Melgaard.

Informasjonslekkasje
- Telenor har anmodet administrasjon og styre i VimpelCom om å samarbeide for å tilbakevise trusselen mot selskapet og undersøke hvor angrepet stammer fra. En spesialkomite oppnevnt av VimpelComs styre skal støtte administrasjonen i dette arbeidet. Teksten i Makarenkos opprinnelige krav viser at han har hatt tilgang til konfidensiell informasjon om WellCom, som bare var tilgjengelig for VimpelComs toppledelse og styre, heter det i meldingen fra Telenor.

I russiske selskapskonflikter bruker ofte angripere, som ønsker å skjule sin identitet, anonyme minoritetsaksjeeiere som stedfortredere for å framføre sine anklager som del av en komplisert strategi for å oppnå forretningsmessige mål gjennom juridiske grep. Slike fremstøt er ikke uvanlige i lokale domstoler i Russland.

- Korrupte
- Vi ser at vi nå er inne i et løp som følger et kjent mønster for korrupte forretningskonflikter i Russland i dag, sier Melgaard.

- Men på samme måte som det finnes kjente metoder for slike angrep, finnes ekspertmetoder for slå dem tilbake. Vi vil bruke alle tilgjengelige midler, inkludert direkte appeller til styrende og politiske myndigheter for å få en slutt på disse forkastelige overgrepene, sier han videre.

Tirsdag kveld ble det sendt ut innkalling til nytt styremøte 21. april, etter begjæring fra styremedlemmene som representerer Alfagruppen, den andre store aksjeeieren i VimpelCom, for å drøfte et oppkjøp av WellCom. Telenor motsetter seg at dette kommer opp på dagsorden for styremøtet.

- Vi mener det er uklokt å behandle denne saken under de nåværende omstendigheter, sier Dag Melgaard.

Telenor ønsker ikke oppkjøp av WellCom. I Ukrainia er Telenor allerede representert gjennom selskapet Kyivstar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere