RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsler reaksjoner mot NRK

Sist oppdatert:
– NRK Brennpunkt ga en del feilaktige opplysninger om Porsgrunds Porselænsfabrik mot bedre vitende, sier finansdirektør Christian Butenschøn i fabrikkens eierselskap CG Holding.

Advokat Cato Schiøtz som representerer eieren av CG Holding, Atle Brynestad, skal gå gjennom programmet og komme med en reaksjon onsdag.

Brennpunkt-programmet om Porsgrunds Porselænsfabrik inneholdt et intervju med Atle Brynestad til tross for at Brynestad hadde bedt NRK om ikke å kringkaste intervjuet. Brynestad mener intervjuet ble foretatt på feil premisser. Han har sagt at han føler seg lurt av NRK og mener intervjuet strider mot pressens egne regler i Vær varsom-plakaten.

Redaktør i NRK Brennpunkt, Morten Møller Warmedal, sier at redaksjonen har fulgt alle regler i Vær varsom-plakaten.

– Under minstelønn

– Vi hadde et to timers møte med Brynestad før intervjuet. Han fikk flere dager på å forberede seg og var fullt klar over hva programmet dreide seg om, sier Møller Warmedal til NTB.

– Under intervjuet kom det opp en del momenter med vinklinger som var umulig for Brynestad å svare på, og som burde ha vært rettet til administrasjonen i Porsgrunds Porselænsfabrik, sier Christian Butenschøn.

Ett av hovedpunktene i Brennpunkt-programmet var produksjonen av porselen for Porsgrunds Porselænsfabrik ved fabrikken Shinepukur i Bangladesh. Ifølge Brennpunkt lager arbeiderne ved fabrikken porselen for en timelønn som ligger under minstelønnen for industriarbeidere i landet.

– Vi står fast ved at arbeidet har en avlønning som ligger under den industrielle minstelønna i landet, sier Møller Warmedal til NTB.

På landet

CG Holding imøtegår NRKs påstand om minstelønn ved fabrikken i Bangladesh.

– De ansatte ved fabrikken i Bangladesh har en lønn som er over minstelønnssatsene i landet, heter det i en pressemelding som er laget på bakgrunn av opplysninger CG Holding har innhentet fra den norske ambassaden i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh. I pressemeldingen vises det til at fabrikken ligger på landsbygda der lønnssatsene for ufaglærte arbeidere er lavere enn i byene.

Ifølge den norske ambassaden finnes det ikke minstelønnssatser for privat sektor i landet, men lønna for ikke faglærte arbeidere varierer fra 55 taka (den nasjonale valuta) i dagslønn på landsbygda til 80 taka i byene.

– Med 70 taka i dagslønn får de mer enn minstelønn, heter det i pressemeldingen, hvor det blir hevdet at minstelønnen i offentlig sektor i byene er på 60 taka om dagen.

Norsk design

NRK Brennpunkt har også funnet det kritikkverdig at et porselensservise fra Porsgrunds Porselænsfabrik, som i 2002 fikk Norsk Designråds pris, ikke er laget i Porsgrunn, men i Bangladesh. Det framgår ikke av varemerket at porselenet er laget i Bangladesh.

– Porselenet har vårt design, og det er ingen krav om at varene skal merkes med produksjonsland, sier Butenschøn.

Noe av bakgrunnen for å flagge ut produksjon av porselen til Bangladesh, er ifølge Butenschøn at fabrikken i Porsgrunn ikke lager benporselen. En av Porsgrunds Porselænsfabriks konkurrenter, Wedgewood, lager benporselen, og produktene fra Bangladesh er laget med tanke på å konkurrere med Wedgewoods varer, påpeker Butenschøn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere