RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vekst-boom i Kina

(Foto: EPA/Scanpix)
Veksten i den kinesiske økonomien økte i fjor til tross for sars-espidemien, og endte på over 9 prosent.

Den kinesiske økonomien fortsetter å vokse som den raskeste i verden, og utviklingen gjennom fjoråret viste at veksten var størst i 4. kvartal, da den var 9,9 prosent.

For året som helhet ble veksten på 9,1 prosent, ifølge tall som tirsdag ble lagt fram av landets statistiske sentralbyrå. Resultatet overgikk dermed de 8,6 prosent som et ekspertpanel intervjuet av nyhetsbyrået Reuters på forhånd anslo årsresultatet til.

Kina trenger sterk vekst for å kunne gjennomføre viktige reformer som å gi frisk kapital til skrantende banker med dårlige, utestående lån og slanking og effektivisering av statseide bedrifter.

I en tale tirsdag sa Kinas statsminister Wen Jiabao at reformpolitikken skal fortsette, men la vekt på å sikre arbeidsplasser, sosial sikkerhet, helse og utdanning.

Underrapporterer?

Kina har revidert måten de registrerer og rapporterer utviklingen av økonomien slik at tallene nå skal være sammenlignbare med dem fra andre store land.

Til tross for den sterke registrerte veksten i Kina, lurer imidlertid flere seriøse uavhengige økonomer på om Kina underrapporterer eller glatter over tall for ikke å avsløre uregelmessigheter opp eller ned i produksjonen.

Storbanken Morgan Stanley spådde for eksempel at 4. kvartal 2003 ville få en vekst på over 10 prosent, mens UBS i et notat bemerket at den kinesiske økonomien etter deres syn vokste hele 11,5 prosent i fjor.

Fjoråret ble ellers delvis preget av lungesykdommen sars som skapte store problemer i særlig 2. kvartal. Forbruket gikk i denne perioden ned, utenlandske investeringer uteble og industriproduksjonen ble rammet.

I juli opplyste sentrale myndigheter at veksten i 2. kvartal hadde vært på 6,7 prosent, et beskjedent tall etter kinesisk målestokk. Men dette har tatt seg kraftig opp i løpet av årets andre halvdel.

Endret stimulans

Myndighetene i Beijing er opptatt av den voksende avstanden mellom fattig og rik og ventes å endre pengebruken i året som kommer. For å skape vekst i de indre og vestlige delene av landet kan mer bli brukt på sosiale tjenester.

Mindre lån er ventet gitt til industrier som er i fare for å bli "overopphetet", slik at kapasiteten og produksjonen blir større enn omsetningen.

- Vi spår litt langsommere tempo i 2004 på bakgrunn av de siste tallene, men vi tror at meget rask vekst fortsetter likevel, sier Tim Condon, sjeføkonom for Asia i ING Financial Markets, til Reuters.

Men ikke alle ser det slik. Goldman Sachs anslo nylig veksten i Kina for 2004 til 9,5 prosent, altså enda høyere enn i år.

(NTB - Reuters - AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere