RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vekst uten nye jobber

Sist oppdatert:
Teknologibedriftenes Landsforening gleder seg over omsetningsvekst og stans i sysselsettingsfallet. Men noen vekst i antallet arbeidsplasser tror de ikke på.

- Det går oppover, men det går oppover fra et begredelig nivå, oppsummerte adm. direktør Karl Nysterud i Teknologibedriftenes Landsforening (TBL), da han mandag presenterte foreningens konjunkturrapport for 2005.

Basert på en spørrenudersøkelse blant medlemmene ventes det en omsetningsvekst på 8 prosent i 2005. Holder man skipsbygging, som kommer fra et meget svakt 2004, utenom, ventes en vekst på 5 prosent.

I 2003 var fallet 10 prosent, i 2004 anslås det nå en vekst på 3 prosent.

Færre jobber
Men veksten er i kroner. Når det gjelder antallet jobber er bildet mindre positivt.

Siden 1998 har antallet sysselsatte i teknologiindustrien falt fra rundt 140.000 til snaut 115.000. Bare de siste to årene er fallet på rundt 15.000 for teknologibedriftene, som i TBL-sjargong omfatter bransjer som elektro, maritim, maskin, metallvare, møbel, offshore, støperi og teko - altså mye av den industrien som ikke er prosessindustri.

Årets undersøkelse indikerer at fallet har stanset, og at det kan bli en liten økning.

Venter ikke vekst
TBL-ledelsen har imidlertid ikke store forhåpninger til økning i total sysselsetting, og mener det vi står foran er en oppgang uten jobbvekst.

- Det er vanskelig å se for seg en vekst i total sysselsetting i vår bransje. Vi kan håpe at fallet har stoppet, men kan også komme enda litt mer nedgang. Det som er tapt, det tror jeg er tapt, sier Nysterud til TV 2 Nettavisen.

TBL tror utviklingen mot mer kompentansepreget virksomhet i Norge vil fortsette, og peker på at foreningens spørreundersøkelse indikerer at bedriftene planlegger å ansette flere sivilingeniører, ingeniører og andre med universitets- eller høyskoleutdannelse. Men de planlegger å ansette færre fagarbeidere og lærlinger.

To grunner
TBL viser til to hovedgrunner til sysselsettingsfallet de siste årene. Det ene er en lønnsvekst som helt siden midten av 1990-tallet hvert eneste år har ligget 1 til 3 prosentpoeng høyere enn våre handelspartnere.

Nysterud mener veksten nå må ned på samme nivå som handelspartnerne, og sier veksten i 2005 ikke bør være over 3 prosent.

Det andre store problemet har vært valutautviklingen, med en kraftig svekkelse av euro mot kroner, spesielt i 2002. Dette har gitt varige effekter, selv om kronen etter det har svekket seg igjen mot euro.

Nå pekes det i stedet på den svake dollaren som et problem, selv om dette er et problem som deles også med euro-land.

Har kan du lese TBLs konjunkturrapport.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere