RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Velger kronprinsen som toppsjef

Foto: Knut Fjeldstad/Scanpix (Scanpix)
Sist oppdatert:
Alle lokomotivene i norsk næringsliv som har skiftet toppsjef i det siste, har landet på en intern kandidat. Det kan også bli utfallet i Statoil. - Intern rekruttering er blitt en trend, sier ekspertene.

Norske storbedrifter legger stor vekt på arverekkefølgen når de tar fatt på jakten etter en ny toppsjef. Alle de seks tungvekterne som ukebrevet Mandag Morgen har undersøkt, har valgt en av kronprinsene.

Ny trend
Storebrand innledet ballet ved å velge Idar Kreutzer som ny toppsjef etter at Åge Korsvold gikk av i 2000. Både Hydro, Orkla, Telenor, Aker Kværner og Norske Skog fulgte nøyaktig samme oppskrift.

Også i Statoil er det interne kandidater blant kandidatene til å overta etter Olav Fjell. En av dem er konstituert konsernsjef Inge K. Hansen. Ender Statoil opp med å velge en av sine egne, vil det være helt i tråd med trenden internasjonalt.

- Det er risikabelt å ansette en toppsjef utenfra, påpeker førsteamanuensis Ragnhild Kvålshaugen ved Handelshøyskolen BI overfor Mandag Morgen.

BI-forskeren mener interne kandidater har klare fordeler framfor eksterne. De kjenner butikken fra innsida og har større legitimitet i organisasjonen, særlig i startfasen.

- Når styret velger en intern etterfølger, er dette et sterkt signal om kontinuitet, tilføyer hodejegeren Steinar Hopland.

Større mangfold
De seks toppsjefene som er med i undersøkelsen, har også andre fellestrekk. Fire av de seks er født på 50-tallet, og fire av dem er siviløkonomer. Samtlige legger stor vekt på god kommunikasjon med sine egne medarbeidere helt ned til grunnplanet.

I tillegg bærer den siste generasjonen av toppledere preg av å være visjonære. Alle har startet eller er i ferd med å starte store programmer for å rydde opp i bedriftsstrukturen og etablere felles mål for virksomheten.

Toppsjefene er også opptatt av internt mangfold når de plukker ut ledere lenger ned i organisasjonen. Da Eivind Reiten overtok som Hydro-sjef i 2001, var det ingen kvinner som rapporterte direkte til konsernledelsen. Nå er det ni kvinner som gjør nettopp det. Andelen ledere med utenlandsk bakgrunn er økt fra 12 til 44 prosent.

- De må være opptatt av mangfold og likestilling i dag, hvis ikke får de ikke jobben som toppsjef, sier Kvålshaugen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere