RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venter tre nye rentekutt

Sist oppdatert:
Markedet har for lengst priset inn et nytt rentekutt førstkommende torsdag. Nordea forventer tre kutt før bunnen er nådd.

Torsdag er det duket for et nytt rentemøte i Norges Bank. Normalt er møtene på onsdager, men er flyttet til torsdag denne gang på grunn av møtekollisjon for sentralbanksjefen.

Onsdag kommer imidlertid inflasjonstallene, som er viktigste rettesnor for sentralbankens rentesetting. Forrige måned var den underliggende prisstigningen på rekordlave 0,1 prosent på årsbasis, og det er forventet at den fortsatt vil holde seg svært lav.

Og nettopp den svært lave prisstigningen, som ligger milevis unna målet om en prisvekst på 2,5 prosent i et toårsperspektiv, fører til at de fleste venter et nytt rentekutt torsdag. Om det blir 0,25 prosentpoeng eller 0,5 er det usikkerhet rundt. Og enkelte tror også at rentebunnen er nådd med dagens rente på 2 prosent.

Ned til 1,25
I Nordea Markets venter de at styringsrenta skal helt ned i 1,25 prosent.

- Vi regner med at renta vil gå videre ned utover våren. Det er basert på at krona trolig vil bli noe styrket igjen, at inflasjonstallene blir veldig lave framover og at vi får et relativt moderat lønnsoppgjør, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til NTB.

Han tror sentralbanken kutter med 0,25 prosentpoeng førstkommende torsdag, og deretter med 0,25 både på rentemøtet i april og i mai. Det vil i tilfelle gi ei styringsrente på rekordlave 1,25 prosent.

I DnB Nor Markets holder økonomene en ørliten knapp på at et kutt førstkommende torsdag vil være på 0,50 prosentpoeng.

- Vi tror sentralbanken vil ønske å overraske markedet noe, og på den måten holde krona svak, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal til NTB.

Men med ei rente på 1,5 prosent er bunnen nådd, mener Aamdal.

Fortsatt lav prisvekst
Dagen før rentemøtet legger Statistisk sentralbyrå fram ferske pristall. Den underliggende prisveksten, kjerneinflasjonen, har den siste tiden vært svært lav, og Bruce tror at tallene som kommer på onsdag vil være uendret fra forrige måned, 0,1 prosent.

Aamdal tror på en ytterligere nedgang, til null.

- Matvarer og husleie kan nok trekke prisveksten enda mer ned, men samtidig tror vi at importerte varer som klær og sko kan trekke litt oppover, sier Bruce.

Det er ventet at en svekket kronekurs etter hvert vil gi seg utslag i at importprisene øker, men de færreste tror på markante utslag allerede førstkommende onsdag.

- Men det kan jo skje, og skulle vi få slike overraskelser kan jo sentralbanken komme til å stoppe på to prosents rente, sier Bruce.

Opp etter sommeren
Lav prisvekst til tross, så er det god fart i norsk økonomi. Men ikke så mye fart at økonomene tror at sentralbanken ikke vil kutte renta av den grunn.

- For å stimulere økonomien og få fart på den, har vi fått de rentekuttene vi trenger. Men vi har tross alt et inflasjonsmål sentralbanken må forholde seg til, påpeker Bruce.

Men etter hvert vil rentene øke igjen, både i Norge og internasjonalt. Kyrre Aamdal tror de første rentehevingene kommer etter sommeren, og om et år vil renta være på 2,5 prosent. Bruce tror renta et år fram i tid vil være 1,75 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere