RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens aksjemarked forbi boblen

Sist oppdatert:
Aksjemarkedet i verden dro seg mandag forbi toppnivåene fra før dotcom-boblen brast i 2000. Sjekk den nye rekorden her:

I 2000 startet aksjemarkedet å falle etter en heftig og intens dotcom-fest. Fallet var langvarig og smertefullt verden over, og først i dag, mandag 8. mai, kom Morgan Stanleys World Index over nivåer man må seks år tilbake for å finne.

I dag nådde nemlig Morgan Stanleys verdensindeks 349,28 poeng, noe som er rekord for denne indeksen. Den forrige rekorden var 349,04 poeng, som ble truffet i mars 2000. Det melder Reuters.

Siden 2003 har verdens aksjemarked steget sterkt, styrket av lav rente internasjonalt samt kraftig økonomisk vekst i USA, Kina og India. Dessuten har ikke lønnsveksten tatt av, samtidig som inflasjonen har vært holdt i sjakk ettersom det kinesiske markedet har foret verden med billige varer.

Morgan Stanleys verdensindeks blir brukt som en indeks for å følge det globale aksjemarkedet. Indeksen inneholder 2.618 aksjer i til sammen 49 utviklede- og vekstøkonomier. Halvparten av vektingen (hvor mye hver aksje veier i indeksen) er amerikansk, med Japan, Storbritannia, Frankrike, Canada og Tyskland. Den laveste vektingen er ifølge Reuters Venezuela med 0,01 prosent.

Men, melder Reuters, når det gjelder kursutvikling er ikke USA ledende. Både S&P 500 og Dow Jones Industrial er under nivåene fra før dotcom-boblen sprakk. Veksten har nemlig kommet fra vekstøkonomiene. Indeksen over dette markedet har mer enn doblet seg i samme periode.

Også i Norge har aksjemarkedet løftet seg betydelig siden april 2000. Da sto hovedindeksen på Oslo Børs på 182 poeng, mens den i dag noteres til ca. 419.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere