RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens beste mp3-spiller

Sist oppdatert:
Creative har lenge vært kjent for å lage verdens beste mp3-spillere. Deres siste produkt er ikke noe unntak.

Apples iPod har blitt en gigantisk suksess. Brukervennligheten og designet har gjort spillerne til en gullgruve for Apple, og nærmest det definitive digitale moteikon.

Best, men ikke størst
De lærde strides, men teknisk sett har både Creative og iRiver laget bedre mp3-spillere enn Apple. iRiver har posisjonert seg som et luksusmerke, og har på mange måter priset seg ut av det store massemarkedet. Creative har blitt verdens nest største produsent av mp3-spillere gjennom å lage mer funksjonsrike og billigere spillere enn Apple.

Problemet til Creative har i alle år vært de to tingene som Apple ha vært utrolig dyktige på: Design og brukervennlighet. Dette har Creative hele tiden vært klar over, og gjennom de par siste årene har vi sett en stadig tilnæring iPod både på design og brukervennlighet.

Nærmer seg iPod
Etter at Creative fikk patentet på brukergrensesnittet som benyttes av begge produsenter, har ikke Creative gått lenger bort fra Apples suksessfaktorer for å si det på en pen måte. Deres nye Zen Vision:M forsøker å være alt det som Apples nye iPod med video er, samt mye mer.

Oppskriften for en Vision:M er følgende: Ta en iPod, legg på noen millimeter på tykkelsen, bytt ut det berømte «hjulet» med en følsom touch-pad. Legg så på noen knapper, sett på en bedre skjerm, inkluder en fm-radio, legg inn støtte for flere filmformater og doble batterikapasiteten på videoavspilling. Det du da sitter med er i praksis en Vision:M.

Men la oss ta det fra toppen av:
Vision:M er den mest brukervennlige spilleren Creative noen gang har laget. Det trykkfølsomme området i midten har nå fått mulighet til å gå sideveis i tillegg til opp og ned slik som tidligere Zen-spillere har kunne gjøre. Det forbedrer mulighetene betydelig, særlig når det gjelder navigering mellom sanger uten å gå inn i menyene.

Når en nå har mulighet til å bevege seg i to dimensjoner, fungere det også langt bedre å zoome inn på bilder og bevege seg rundt. Bildevisningsfunksjonen har for øvrig blitt betydelig forbedret gjennom at en nå kan høre på musikk og se på bilder samtidig. Dette var en av de store ulempene med Zen Microphoto.

Creative har alltid hatt lyd i fokus når de har laget mp3-spillere, og det merker vi godt på spilleren. Selv om de fleste stort sett er fornøyd så lenge det er brukbar lyd på en spiller, er det godt å ha en spiller som tilbyr god lyd. Det er absolutt ingenting å utsette på lydkvaliteten på spilleren, og alle spektere av lyden kommer klart frem. Den klarer å drive tunge hodetelefoner ved maks volum uten tendenser til forvrengninger i lyden. De medfølgende øreproppene er derimot ikke så mye å skryte av, og kan med fordel byttes ut.

Videofunksjon
Det å kunne se video på en så liten spiller er en funksjon vi stiller spørsmålstegn ved. Skjermen på 2,5 tommer er rett og slett for liten til at det er behagelig å se på en film i halvannen time. Etter noen minutter kjenner en raskt i øynene at skjermen burde vært betydelig større. Det går til nød å se korte serier på en knapp halvtime.

Creative skal ha skryt for å benytte en skjerm som er betydelig bedre enn det Apple bruker på sin iPod. Skjermen kan vise mange flere farger, og en ser fort at fargene er langt mer livaktige på Vision:M fremfor iPod. I tillegg virker skjermen noe lysere. iPod er oppgitt til å holde i to timer med video, mens Vision:M skal holde i opp til fire timer. Begge har rundt 16 timer med musikk.

Det eneste vi har å utsette på skjermen er at innsynsvinkelen er litt dårlig hvis en ser på den nedenifra og opp – noe du typisk gjør hvis du sitter med den i hånden. Innsynsvinkelen er mye bedre andre veien og fra sidene.

Flere formater
I tillegg til bedre batterikapasitet og bedre skjerm, har også Vision:M en annen betydelig fordel fremfor iPods videofunksjon: Den støtter langt flere formater. Vision:M har støtte for en lang rekke populære formater, inkludert DivX, XviD og WMV. Har du et filformat på maskinen din som spilleren ikke støtter, konverteres filen automatisk ved overføring til spilleren, slik at du i praksis kan spille av nesten alle videofiler på spilleren.

Dette er et element som er langt mer komplisert med iPod. Skal du overføre andre filer enn Apples eget QuickTime-format, samt noen mindre utbredte formater, må du bruke egne programmer for å konvertere filene. Dette programmet følger ikke med spilleren, og må kjøpes separat, eller skaffe 3. parts programmer fra nettet.

Alt i alt har Creative laget en veldig god videofunksjon som vi egentlig ikke vil ha. Video blir nesten proporsjonalt bedre med størrelsen på skjermen, og både iPod og Vision:M har for liten skjerm til at det blir behagelig. Spilleren kan riktignok kobles til TV-en med en egen kabel. Praktisk hvis du vil vise frem dine feriebilder hos familien.

Filoverføring
Elementet med filoverføring er for øvrig ganske spennende. Hvis du spør en iPod-tilhenger, vil du få høre at musikkprogrammet iTunes i seg selv er et godt argument for å kjøpe en iPod. Det brukes til å organisere din musikk, overføre filer og er koblet opp mot verdens største nettbutikk for musikk: iTunes Music Store. Det er dermed på mange måter et komplett musikkprogram.

Problemet med iTunes er at programmet må installeres på hver maskin en skal koble spilleren til, og én iPod kan ikke brukes med mer enn én datamaskin. Kobler du til din iPod til en annen datamaskin, må du slette alt innholdet før du kan overfør nytt innhold. Sistnevnte er mulig å komme rundt, men da må du ha litt mer datakunnskaper enn gjennomsnittet.

Zen Vision:M benytter derimot Windows Media Player til filoverføring, og dette programmet er installert på praktisk talt alle Windows-baserte maskiner. Det betyr at du kan overføre filer til spilleren fra praktisk talt alle datamaskiner, og spilleren krever ikke at du sletter alt innholdet før du kobler spilleren til en datamaskin.

En kan også benytte Creatives eget overføringsprogram hvis du ønsker det. Det har flere muligheter, særlig ved overføring av film, men er på ingen måte en forutsetning for å bruke spilleren.

I tillegg kan Vision:M, i likhet med iPod, brukes til å lagre vanlige datafiler. På denne måten fungerer spilleren som en bærbar harddisk. For å bruke denne funksjonen trenger du ingen ekstra programvare på noen av spillerne.

Radio
Mens du må kjøpe ekstrautstyr for å få radio på iPod, har Creative integrert en av de beste løsningene for fm-radio i spilleren. Den er utstyrt med en lynrask autosøk-funksjon som finner kanalene raskt, samt en egen indikator som viser hvor sterkt fm-signalet er. På den måten er det enklere å plassere seg slik at en får best mulig lyd. Det radioen derimot mangler er RDS-funksjonalitet.

Med 30 gigabyte lagringsplass er det kanskje uansett ikke så ofte en vil benytte radio?

Konklusjon
Alt i alt fremstår Vision:M som markedes beste harddiskbaserte mp3-spiller. Den er både en bedre mp3-spiller og bedre video-spiller enn iPod. I tillegg har den bedre batteri, bedre skjerm og flere funksjoner.

Brukervennligheten er fortsatt noe bedre på iPod, men Vision:M ligger ikke lenger langt bak iPod, og har faktisk en del flere muligheter enn sin konkurrent siden den har flere knapper.

Det som Creative trolig aldri kommer til å klare, er å lage et like godt design som det Apple har. iPod er det definitive moteikonet, og i tillegg er den en del tynnere Vision:M. Dette er likevel det beste designproduktet Creative har laget på mp3-fronten så langt.

Prisen på spilleren er ikke klar for norske butikker i skrivende stund, men amerikanske priser tyder på at spilleren kommer til å bli noen hundrelapper høyere enn iPod. Ved lik prising er vi ikke i tvil om at vi hadde valgt Vision:M fremfor iPod, men spørsmålet er hvor mange hundrelapper ekstra funksjonene til Creatives nye vidunder er verdt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere