RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens dyreste Big Mac

Sist oppdatert:
En av verdens særeste økonomiske indikatorer, Big Mac-indeksen, tyder på at den norske kronen er overvurdert.

I Norge må du betale 36 kroner for en Big Mac på McDonalds. Omregnet i dollar tilsvarer det en pris på 6,1 dollar. I Kina derimot, får du en Big Mac for bare 1,26 dollar, mens den i burgerens hjemland USA i snitt koster 3 dollar.

Det tyder på at den norske kronen for øyeblikket er sterkt overvurdert mot dollar. Med utgangpunkt i dollarkursen 13. desember viser Big Mac-prisene at kronen er overvurdert med over 100 prosent mot dollar.

Det er tidskriftet The Economist som med jevne mellomrom henter inn priser på Big Mac rundt om i verden. Tanken er at valutakursene bør tilpasse seg slik at et helt identisk produkt eller tjeneste bør koste det samme i en gitt valuta - såkalt kjøpekraftsparitet.

I siste utgave av Economist bringet tidsskriftet nok en gang Big Mac-indeksen. Den viser at Sveits, Danmark og Sverige har de dyreste Big Mac'ene målt i dollar. Norge er ikke med i oversikten, men et grundig og nitidig research-arbeide av TV 2 Nettavisen plasserer Norge helt på topp i oversikten.

Makroøknom Erik Bruce i Nordea tar ikke Big Mac-indeksen helt for god fisk. Han peker på to forhold som slår spesielt ut for Norge. For det første gir den proteksjonistiske landbrukspolitikken et helt spesielt prisnivå på råvarene. Deretter er det slik at vi i Norge har liten grad av sprik i lønningene, og dermed et relativt høyt lønnsnivå i servicesektoren.

- Men på grunn av store underskudd i handelsbalansen og statsfinansene i USA, er dollaren nå ganske sikkert undervurdert målt med utgangspunkt i kjøpekraftsparitet, sier Bruce.

Så dersom George Bush fortsetter å bruke penger som en full sjømann, vil det fortsatt være slik at du i USA vil få to amerikanske Big Mac til prisen av en norsk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere