RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdensøkonomien på vei oppover

Veksten i verdensøkonomien er på vei oppover. - De internasjonale tallene tyder på at en konjunkturoppsving virkelig har kommet i gang, sier senioranalytiker John Tørklep i DnB NOR Markets.

DnB NOR Markets kvartalsrapport, som ble sluppet i dag, anslår en vekst i industrilandene på litt over tre prosent både i år og neste år. Tilsvarende anslag for et år siden var henholdsvis ett og et halvt prosentpoeng lavere. Verdensøkonomien anslås å vokse med fire og en halv prosent i samme periode.

- De internasjonale tallene tyder på at en konjunkturoppsving virkelig har kommet i gang, sier senioranalytiker John Tørklep i BnB NOR.

Ujevn vekst

Han antar at både den internasjonale inflasjonen og rentenivået vil øke til mer normale nivåer, etter en periode der de har holdt seg svært lave.

Men veksten er ujevn og er preget av å være ubalansert. USA er foreløpig et av lokomotivene. Lave renter, skattekutt og en svak dollar gjør sitt for å holde veksten i gang, og arbeidsledigheten er på vei nedover. DnB NOR anslår at BNP vil øke med fem prosent i år og at veksten vil holde seg høy frem til 2005-06, da renteøkninger vil bidra til å dempe den noe.

Samtidig er Irak en joker. Utviklingen i landet er usikker og kan påvirke både oljeprisen og amerikansk økonomi for øvrig.

Varme kinesere

I Kina begynner der derimot å bli ubehagelig hett rundt ørene. Den kinesiske økonomien har vokst med om lag 10% i snitt det siste tiåret. Nå ser DnB Nor mange tegn på at overoppheting truer den kinesiske økonomien: meget høy intesterings- og kredittvekst, økende inflasjon og kapasitetsproblemer i infrastrukturen. Strøm- og transportnettet begynner å nå grensene for sin kapasitet, noe som kan skape problemer for vekst i et tilsvarende tempo.

Også den japanske økonomien har opplevd et sterkt konjunkturoppsving, men DnB NOR beskriver den likevel som et ”blaff”. De regner med at veksten vil være tilbake på rundt 1-1,5 prosent om få år.

Lunkne europeere

Økonomien i Eurosonen utvikler seg imidlertid forholdsvis svakt, tross økt eksport og økte investeringer. Regionen har opplevd en svak økning i forbruket, men forbruksveksten er fremdeles svak og en sterk euro gjør sitt for å dempe oppsvinget. Dermed vil det være behov for et fortsatt lavt europeisk rentenivå, mener DnB NOR, som regner med at den Europeiske sentralbanken vil la renten ligge et år fremover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere