RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi blir stadig dårligere betalere

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Bare det siste halvåret har 12.500 flere nordmenn fått betalingsproblemer.

Nesten 200.000 nordmenn eller fem prosent av alle voksne i Norge har nå betalingsanmerkninger. Tall fra analyse- og kredittopplysningsbyrået Experian viser at 196.230 av oss hadde betalingsanmerkninger ved inngangen til juli.

Til sammen skylder de 22,1 milliarder kroner.

– Dette er rekord. Ikke bare har stadig flere slike anmerkninger, men beløpene blir også stadig større. I fjor på denne tiden var gjelden 18,1 milliarder, sier direktør Gabor Molnar i Experian til Newswire.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet

Opptur og nedtur
De siste årene har antall anmerkninger blant nordmenn gått markant oppover. Ved årsskiftet var tallet 183.000, året før 159.000.

Men det finnes lyspunkter og mange greier å orden opp i pengeproblemene.

– Den rekordlave renten ser ut til å virke. Det er en markant nedgang i antall nye anmerkninger de siste månedene. Så mange som 20.000 av dem som var dårlige betalere i fjor er i dag friskmeldt og har ingen betalingsanmerkninger. Men dessverre er det flere som har tatt andre veien. 30.000 har gått fra gode til dårlige betalere, sier Molnar.

Menn utgjør nærmere to tredjedeler av de dårlige betalerne og står for 80 prosent av de 22,1 milliardene. Og 1970-årgangen er verst, uavhengig av kjønn. Av dem som fyller 39 år i år, har hver 13. person én eller flere betalingsanmerkninger.

Best i vest
De mest pliktoppfyllende betalerne finnes på Vestlandet. Den laveste andelen dårlige betalere har Sogn og Fjordane, med 2,9 prosent av befolkningen. Nest best er Rogaland (3,9 prosent), og deretter kommer Møre og Romsdal (4,2 prosent).

I andre enden finner vi folk fra Finnmark. Der har hele 7,4 prosent av innbyggerne betalingsanmerkning. Østfold kommer på andreplass, mens Troms og Nordland deler tredjeplassen.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere