RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi dropper svenskehandelen

Foto: SCANPIX
Sist oppdatert:
Ikke nok med at vi er bedre enn svenskene i håndball, nå gidder vi ikke å handle hos dem heller. Den såkalte svenskehandelen har gått ned med 800 millioner kroner.

Handelslekkasjen mellom Norge og Sverige er på full fart nedover. En undersøkelse viser at grensehandlene har sunket med 800 millioner kroner.

Undersøkelsen er gjennomført av Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH). Ifølge HSH har grensehandelen til Sverige gått ned med mellom 10 og 15 prosent i 2004.

Direktøren i HSH, Thomas Angell, mener at den viktigste årsaken er den lave kronekursen. I tillegg har kutt i brennevinsavgiften her i Norge hatt innvirkning, mener Angell.

Selv om grensehandlen nå går ned, frykter HSH at 2005 kan bli et nytt toppår.

- Ny bro over Svinesund og nye svenske avgiftsreduksjoner på alkoholvarer kan gi ny økning. Vi skal heller ikke se bort fra at nye kutt i de svenske alkoholavgiftene vil gi et ekstra løft for de svenske kjøpemennene, sier Angell i en pressemelding.

Og han kan ha rett, undersøkelsen til HSH viser nemlig at det er stor optimisme blant kjøpmennene i Strømstad-regionen.

Det er i sør grensehandlen har avtatt i 2004. Lenger nord meldes det om økt grensehandel. Enkelte kjøpmenn har meldt om oppgang opp mot 30 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere