RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi er optimistiske

Sist oppdatert:
Vi vil kjøpe mer til huset, men samtidig betale ned på lånet. Aller mest optimistiske er folk mellom 30 og 44 år, og rentekuttene har gitt oss troen tilbake på økonomien.

Optimismen i husholdningene har økt siden november, og ligger nå på et høyt nivå. Det viser Forventningsbarometeret fra Sparebankforeningen i februar.

Forventningsbarometeret måler dine forventninger til egen økonomi og til landets økonomi.

- Den økende optimismen er som ventet, og skyldes rekordlave renter og bedre utsikter for landets økonomi. Dette vil bidra til større forbruk, men vi tror ikke at privat konsum vil stige til et uansvarlig nivå på kort sikt, sier Arne Hyttnes, administrerende direktør i Sparebankforeningen.

Sammenlignet novembermålingen er det særlig to forhold som har endret seg. Det er mange flere som nå mener at tidspunktet er gunstig for å foreta større innkjøp til huset.

Dessuten er det stadig flere som mener at det har gått bedre for landets økonomi det siste året.

- Dette skyldes nok rentefall og svekket kronekurs som er positivt for næringsliv og arbeidsliv, sier Hyttnes.

Bedre utsikter på arbeidsmarkedet
Denne gangen viser Forventningsbarometeret at optimismen øker mest blant de mellom 45 og 59 år. Dette skyldes to forhold: utviklingen i arbeidsmarkedet og på børsen.

Ser man på utviklingen i arbeidsmarkedet, så viser de siste tallene fra januar at arbeidsledigheten var avtakende.

Arbeidsmarkedet er fortsatt vanskelig for de yngste arbeidstakerne. Den laveste ledigheten, målt i prosent av arbeidsstyrken, finner vi blant de som er mellom 50 og 59 år. Denne gruppen er særlig vare for endringer i arbeidsmarkedet.

- Et annet forhold som bidrar til å forklare den økende optimismen for de mellom 45-59 år, er den positive utviklingen på børsen. Mange i denne aldersgruppen har investert sparepenger i aksjemarkedet, og når børstallene går rette veien, bidrar det selvsagt til økt optimisme blant investorene, sier Hyttnes.

Den største optimismen er likevel i gruppen 30 til 44 år. Forklaringen er at disse har høye lån, og derfor er det de som i størst grad får glede av det lave rentenivået,

Større forbruk, men også en viss nøkternhet
Etterspørselen har som ventet tatt seg opp som følge av de mange rentenedsettelsene. Slik vil det bare fortsette framover, i følge undersøkelsen.

Folk sier også at de vil bruke mer penger i tiden fremover, dersom økonomien deres blir bedre. Likevel spores det en viss nøkternhet hos mange.

- Det er flere nå enn i november som sier at de vil spare i form av en raskere nedbetaling på sine lån. Dette stemmer også godt med tidligere erfaringer. Selv i tider når optimismen er høy, legger husholdningene til side en del penger, sier Arne Hyttnes i Sparebankforeningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere