RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi kan kjøpe Sveriges statsgjeld

Sist oppdatert:
7. juni vil det norske oljefondet være større enn den svenske statsgjelden. Som et tegn på vår takknemmelighet for selvstendigheten kan vi dermed slette gjelden. Hva synes du?

Med en økning i oljefondet på 525 millioner kroner i døgnet, må vi 158 døgn ut i 2005 før oljefondet når den svenske statsgjelden på 1.136 milliarder kroner. Da vil kalenderen vise 7. juni.

Altså nøyaktig samme dag som Norge skal feire 100-års dagen for unionsoppløsningen med Sverige.

Det skriver Finansavisen.

Regnestykker forutsetter en stabil svensk statsgjeld - slik den har vært de siste årene - og at regjeringens forutsetninger om oljepris, børsutvikling og valutaforhold holder stikk.

Mens den norske oljeformuen skyter i været, var det omvendt for svenskene på begynnelsen av 90-tallet.

Da skjøt statsgjelden til himmels. Fra 618 milliarder svenske kroner i 1990, vokste gjelden til over 1.400 milliarder svenske kroner i 1996. Deretter falt gjelden til 1.250 milliarder mot årtusenskiftet - og siden har den ligget mer eller mindre stabilt.

Synes du vi skal kjøpe opp den svenske statsgjelden?
Ja
Ja, og slette den
Ja, og sku renten i været
Nei
Vet ikke

Se resultat

For hundre år siden var det var det Oscar II som rådet over Sverige og Norge. Hans forsonlige holdning bidro til å legge grunnlaget for en fredlig avvikling av unioen, og deretter en egen norsk stat med en ny norsk konge.

Nå - 100 år etter - er altså Norge i stand til å utvise takknemmelighet for denne gesten. Norge kan kjøpe opp hele den svenske statsgjelden, for deretter og slette den som et symbol på takknemmelighet for vår selvstendighet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere