RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi låner mer enn på lenge

Sist oppdatert:
Den samlede låneveksten i Norge var i september den høyeste siden mai i fjor, og høyere enn finansmarkedet hadde ventet.

Norges Banks indikator for kreditt fra innenlandske kilder (K2) vokste med 8,1 prosent de siste tolv månedene fram til utgangen av september, opp fra 7,8 prosent frem til utgangen av august.

Veksten i september er den høyeste siden mai i fjor.

På forhånd ventet analytikerne i snitt en vekst i september på 7,6 prosent, altså en lavere vekst enn i august, ifølge en rundspørring gjort av nyhetsbyrået TDN Finans.

De siste årene har utviklingen i Norge vært slik at det har vært en kraftig lånevekst for husholdningene, i overkant av 10 prosent årlig, mens skeptiske bedrifter har lånt mindre penger tross rekordlav rente.

De siste månedene har de to tallene nærmet seg hverandre forsiktig, og denne trenden fortsatte i september. For husholdningene falt årsveksten fra 11,5 til 11,2 prosent. For bedriftene økte den fra 0,8 til 1,6 prosent fra samme måned i fjor.

Det har vært små utslag på kronekursen i minuttene etter at tallene kom, selv om den samlede veksten altså var høyere enn markedsaktørene hadde trodd. En høy kredittvekst vil normalt tilsi sterkere krone, fordi man da ser økt sjanse for at Norges Bank hever renten for å dempe låneiveren. Imidlertid er trenden med lavere privat lånevekst og høyere vekst for bedriftene akkurat det Norges Bank ønsker, så dagens tall skaper neppe særlig bekymring i sentralbanken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere