RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi tror på lysere tider

Sist oppdatert:
Nå tror også Ola og Kari at landets økonomi går lysere tider i møte. Rentefesten det siste halvåret har gjort oss til optimister - både for egen lommebok og for Norge.

Norske husholdningene har fått tilbake troen på landets økonomi. I løpet av sommeren har det skjedd et markert stemningsskifte.

Det viser Forventningsbarometeret fra Sparebankforeningen, Økonomisk Rapport og TNS Gallup.

- Folk flest tror at de mange rentenedsettelsene det siste halvåret virker positivt for landets økonomi. Husholdningenes positive oppfatning signaliserer imidlertid ikke noen kraftig kjøpefest i tiden fremover, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen i en kommentar.

Langt mer positive

SI DIN MENING:
Tror du på en lysning for norsk økonomi?
Ja, nå går alt mye bedre
Nei, det blir tilbakeslag
Bryr meg ikke

Se resultat
Sammenlignet med mai er det spesielt holdningen til landets økonomi som har endret seg ved denne målingen.

Den gang var husholdningene pessimistiske til hvordan utviklingen hadde vært det siste året, og de hadde negative forventninger til utsiktene fremover. Nå har stemningen snudd. Vurderingen av utviklingen siste år er mer positiv og forventningene er særlig store til den økonomiske utviklingen neste år.

– Folk flest mener tydeligvis at landets økonomi går bedre når renten settes ned, sier Hyttnes.

Det overraskende skiftet i forventningene til norsk økonomi sender markedsrentene opp onsdag.

Fortsatt forventninger til egen økonomi

Samtidig viser Forventningsbarometeret at vi har en sterk tro på at vår egen private økonomi kommer til å utvikle seg positivt i tiden framover.

- Det er blant de som har jobb og gjeld vi finner flest optimister. Det er ikke så rart og skyldes god reallønnsvekst og de mange rentenedsettelsene det siste året. Når Norges Bank har satt ned styringsrenten med fire prosentpoeng, og kundene har fått hyggelige meldinger fra banken, så virker det selvsagt inn på holdningene deres, sier Hyttnes.

Blant de eldste, som er 60 år eller mer, finner vi imidlertid en overvekt av de som har negative forventninger til hvordan deres egen privatøkonomi vil utvikle seg neste år. Dette må også tilskrives rentenedgangen det siste året.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå har vist at om lag en av tre husholdninger har større renteinntekter enn renteutgifter, og dermed taper de på en rentenedgang. Det er en overvekt av eldre i denne gruppen.

Neppe kjøpefest

De mange rentenedsettelsene har fått flere til å advare mot en kommende kjøpefest utover høsten. Augustmålingen av Forventningsbarometeret signaliserer ikke en slik kraftig kjøpefest.

- Resultatet tyder på økt optimisme og gir signal om en viss oppgang i forbruket i tiden fremover, avslutter Arne Hyttnes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere