RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil bruke milliarder på oppkjøp

Store norske selskaper er på investeringsjakt i utlandet. Med 40 milliarder i inntekter fra aksjesalg og klingende mynt i kassen fra høye oljepriser, er investeringsviljen stor.

Oljegiganten hadde ved utgangen av juni 28,3 milliarder kroner i banken, til sammenlikning var verdien ett år tidligere 13,3 milliarder kroner, skriver Aftenposten.

Statoil har også tjent gode penger, og hadde ved utgangen av juni 14,6 milliarder kroner i kontanter. Det er to milliarder mer enn for ett år siden.

I tillegg har Stortinget sagt ja til å redusere statens eierandel til 66,6 prosent, slik at Statoil kan bruke aksjene som betaling ved oppkjøp. Andelen på rundt ti prosent er verdt omtrent 20 milliarder kroner.

I løpet av året har Orkla, Storebrand, DnB NOR og Statkraft fylt opp kassene med mange milliarder kroner etter salg av virksomhet.

Totalt har norske bedrifter 40 milliarder kroner å rutte med. De fleste selskapene jakter på oppkjøpsprosjekter, for å henge med i konkurransen. Men de investeringsvillige bedriftene vil ikke røpe så mye om hva de har i kikkerten.

Statkraft er ifølge konserndirektør Christian Rynning-Tønnesen på jakt etter vannkraftverk og gasskraft i utlandet. DnB NOR vurderer kontinuerlig hvordan de kan styrke seg, og DnB NOR-sjefen Svein Aaser forteller at det kan være aktuelt å gjøre det utenfor Norges grenser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere