RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha likelønnskommisjon

UHO-Anders Folkestad vil at regjeringen oppnevner en kommisjon for å få likelønn mellom kvinner og menn. - En skam, mener han om lønnsforskjellene i Norge.

– Det er en skam at vi i likestillingslandet Norge ikke har klart å jevne ut lønnsforskjellene mellom menn og kvinner i løpet av de siste 20 åra, sier Anders Folkestad til Dagsavisen. Han leder Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon, som blant andre organiserer sykepleiere, lærere og førskolelærere.

Kvinner tjener i gjennomsnitt 86 prosent av hva menn gjør. UHO foreslår at regjeringen setter ned en kommisjon som skal analysere og foreslå tiltak for å styrke arbeidet for likelønn i Norge.

Lønnsgapet finnes særlig mellom kvinnedominerte yrker i offentlig sektor og menn i private bedrifter. Folkestad mener den såkalte frontfagsmodellen, der lønnsoppgjørene i mannsdominert konkurranseutsatt industri setter rammene for lønnsveksten, har mye av skylda.

– Frontfagmodellen har bidratt til å hindre lønnsutjevning mellom kvinner og menn. Skal vi ta et krafttak for likelønn, må kvinnedominerte yrker i offentlig sektor få høyere lønnsvekst en periode, fastslår Folkestad overfor avisen.

LO-leder Gerd-Liv Valla vil ikke gå inn i diskusjonen om frontfagmodellen.

– Likelønn er et viktig spørsmål som LO arbeider kontinuerlig med, men jeg er ikke sikker på om en kommisjon er veien å gå, sier hun i en knapp kommentar til Dagsavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere