RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha mer av oljekaken

Sist oppdatert:
Det olje- og gassrike landet Algerie er nå i ferd med å stramme inn slik at en større andel av de eventyrlige inntektene tilfaller landet.

Det har vært lignende prosesser i Venezuela og Bolivia det siste året, hvor oljeindustrien på det nærmeste har blitt nasjonalisert og skattenivåene for utenlandske selskaper har blitt strammet alvorlig til. Algerie ser ut til å velge en mildere vei som ikke skal skremme bort de internasjonale aktørene.

NA24 - din næringslivsavis

Bakgrunnen for at Algerie nå vil beholde mer av oljeinntektene er landets manglende utvikling av annen industri og dermed inntekter. Olje- og gass står i dag for 98 prosent av landets eksportinntekter, ifølge Associated Press.

Høyere skatt
De er to hovedforslag i den nye oljelovgivningen Algerie nå jobber med. Det ene er et forslag satt frem tidligere i juli, om å øke skattenivået på overskuddet generert ved en oljepris over 30 dollar fatet.

Det er foreløpig ikke satt noe nivå for den foreslåtte skatten, men den skal få virkninger for alle prosjekter startet etter 1986.

Det andre forslaget heller i retning av en økt nasjonalisering, og går ut på at statsoljeselskapet Sonatrach skal ha en eierandel på 51 prosent i alle nye prosjekter og lisenser. I dag ligger Sonatrachs eierandeler på 20 til 30 prosent ifølge AP.

- Desperate oljeselskap
Eksperter AP har snakket mener at tiltakene til tross vil Algerie fortsatt være attraktivt som investeringssted for de internasjonale oljeselskapene.

- Forholdene er endret. Oljeselskapene er desperate, de ønsker mer olje. Oljeselskapene kommer til å protestere litt med til slutt vil de gå hen å investere, sier Robert Mabro, tidligere leder av Oxford Institute for Energy Studies til AP.

Blant oljeselskapene som har store investeringer i Algerie er Statoil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere