RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil revolusjonere lakseoppdrett

Foto: Gorm Kallestad (SCANPIX)
Et norsk selskap har utviklet et system som kan gi lønnsom lakseoppdrett på land. Den nye teknologien kan revolusjonere laksenæringen.

Det er selskapet Eco Farm i Måløy som har utviklet en helt ny teknologi for landbaserte oppdrettsanlegg for laks. Produksjon skal nå starte opp i Frankrike, skriver Aftenposten.

Det har tidligere vært prøvd ut liknende prosjekter i Norge, uten hell. Kostnadene ble for store, og landoppdrett ble aldri noen suksess. Eco Farms teknologi innebærer imidlertid billige anlegg som er lette å etablere, som ikke trenger ubegrensede mengder vann.

Aqua 21 skal nå etablere seg i Normandie, og har planer om å produsere 40.000 tonn laks. Til sammenligning produserte Norges største oppdrettsbedrift, Marine Harvest, rundt 60.000 tonn laks i løpet av fjoråret.

Også produksjonskostnaden går ned. Med Eco Farms opplegg kan det produseres laks til 12,80 kroner per kilo, mens den gjennomsnittlige produksjonskostnaden i Norge lå på 16,73 kroner i 2003.

Styreleder Lisbeth Berg-Hansen i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening ( FHL) er skeptisk til den nye teknologien, og tviler på at den kan utkonkurrere merdene i havet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere