RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil stoppe DnB Nor

Sist oppdatert:
Konkurransetilsynet liker ikke tanken på ekteskap mellom DnB og Gjensidige Nor, og vurderer å stoppe hele fusjonen. Gifteklare Svein Aaser og Olav Hytta er ikke blide.

Det har lenge vært kjent at tilsynet er skeptisk til fusjonen mellom de to storbankene. Årsaken er bekymring over at et fusjonert DnB Nor vil få en veldig stor markedsmakt, spesielt på utlån til personkunder og småbedrifter.

Halve markedet

Ifølge Konkurransetilsynet får den fusjonerte banken en markedsandel på 36 prosent i personmarkedet på landsbasis. På Østlandet blir markedsandelen hele 50 prosent. Også innen livsforsikring og betalingsformidling får storbanken kontroll over halvparten av markedet.

Dette orienterte tilsynet om under en pressekonferanse tirsdag morgen.

- En fusjon mellom DnB og Gjensidige Nor kan føre til en vesentlig begrensning av konkurransen, sa konkurransedirektør Knut Eggum Johansen.

Konkurransetilsynet har i dag sendt et brev på 50 sider til partene der det fremgår at fusjonen kan bli stoppet. DnB og Gjensidige Nor får anledning til å komme med sine merknader innen 19. september.

Må selge unna?

Konkurransedirektør Knut Eggum Johansen oppfordrer samtidig storbankene til å foreslå eventuelle "avbøtende" tiltak som vil gjøre det lettere for konkurransemyndighetene å svelge fusjonen. Hvilke deler av virksomheten DnB NOR bør kvitte seg med, vil ikke Eggum Johansen ut med.

- Det er det for tidlig å si noe om, sier han.

På spøsmålet om det er nødvendig med drastiske tiltak for å få fusjonen gjennom, svarte konkurransedirektøren:

- Jeg vil ikke kommentere det nå, men tallene taler jo for seg selv.

TIlsynet er særlig bekymret for at DnB Nor ikke vil kaste seg inn i konkurransen om nye kunder, men i stedet konsentrere seg om å pleie sin eksisterende kundemasse.

- Vår største bekymring er kundenes muligheter til å få gode og billige lån, understreker Knut Eggum Johansen.

Sure fusjonskamerater

I DnB og Gjensidige Nor er man opprørt over den foreløpige konklusjonen fra Konkurransetilsynet.

- Dette er siste mulighet til å skape en norskbasert finansinstitusjon som kan stå i mot den økende nordiske konkurransen i finanssektoren, og ha tyngde nok til å sikre at viktige beslutninger som berører norske bedrifter og husholdninger fortsatt blir tatt i Norge, sier DnB-sjef Svein Aaser og Gjensidige Nor-sjef Olav Hytta i en pressemelding med klar adresse til landets politikere.

Nå har storbankene tre måneder på seg før den endelige dommen faller. Det skjer seinest 19. november i år. Bankene kan anke beslutningen. I siste instans kan det bli arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman som avgjør saken.

- Nå er det politikk

Superinvestor Øystein Stray Spetalen tok ordet under pressekonferansen og ville vite hvilke kundegrupper Knut Eggum Johansen vil legge størst vekt på i den videre behandlingen. Da TV 2 Nettavisen pratet med Spetalen etter pressekonferansen, ville han ikke spekulere i utfallet.

- Nå er det politikk, fastslo han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere