RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil stoppe strømjuks

Forbrukerombudet mistenker at flere strømleverandører lokker med pristilbud de ikke kan holde. Nå trekker de en storleverandør for markedsrådet.

Strøm til priser som garantert vil være blant de rimeligste i markedet. Det høres fristende ut, og det har nærmest gått sport blant strømleverandørene i å tilby såkalt garantistrøm.

Ifølge Forbrukerombudet har det imidlertid vært et utstrakt problem rundt markedsføringen av strømleverandørenes garantiprodukter. Flere klarer ikke å holde det de lover, og de færreste gir tilstrekkelig informasjon rundt hva som faktisk garanteres.

Mistenker juks
– Vi har fått inn klager fra forbrukere på at garantitilbudene ikke svarer til forventningene. Vi har mistanke om at strømleverandørene foretar et selektivt utvalg når det gjelder leverandører og priser de sammenligner seg med, sier seksjonssjef i Forbrukerombudet, Magne Eek, til TV 2 Nettavisen.

Nå trekker Forbrukerombudet strømleverandøren NorgesEnergi inn for markedsrådet. Bakgrunnen er at NorgesEnergi ved flere anledninger har reklamert at de kan garantere deg strøm til topp-ti-pris, til tross for at ombudet har varslet at markedsføringen er ulovlig.

- Vi ser på dette som svært alvorlig. Vi vet at mange forbrukere ønsker å gardere seg foran strømvinteren, og da er det uheldig at leverandørene ikke gir tilstrekkelig informasjon, sier Eek.

Fra 100 til 20 leverandører
NorgesEnergi skriver på sine nettsider at garantitilbudet skal gi ”deg trygghet i et marked med over 100 leverandører med ulike priser”. Leter man litt nøyere i detaljene rundt garantiavtalen, kommer det imidlertid fram at NorgesEnergi kun sammenligner seg med 20 andre leverandører.

Blant annet mangler flere av de som sorterer blant de rimeligste på Konkurransetilsynets prisoversikt.

- Listen vår skal dekke rundt 85 prosent av strømmarkedet, når man ser på volum. Jeg er klar over at det er noen av leverandørene som er kjent for høye priser, men vi har også med noen billige også, sier markedssjef i NorgesEnergi, Harald Andersen, til TV 2 Nettavisen.

- Umulig liste
NorgesEnergi er blant landets største strømleverandører med rundt 85.000 kunder. Garantiprisen ligger i dag på 57,99 øre per kilowattime, men gjennomsnittsprisen hos leverandørene på Konkurransetilsynets liste ligger på 52,76 øre.

- Problemet har vært at flere leverandører har gått inn og ut av markedet. Listen til Konkurransetilsynet endrer seg kontinuerlig, derfor er det nær umulig å basere seg på den, sier Andersen.

Klarer dere å innfri løftene om å være blant landets ti rimeligste?

- Ja, det klarer vi, sier Andersen.

Varsler tvangsgebyr
I et brev sendt fra ombudet torsdag varsles det at NorgesEnergi trekkes inn for markedsrådet. Det vil i tillegg bli fastsatt et tvangsgebyr i saken.

- Det er mulig vi har gjort oss skyld i en misforståelse. Vi trodde saken var løst, men det er den altså ikke. Jeg skal nå sette meg inn i saken, og så skal vi finne en løsning på dette, sier Andersen.

Refset Hafslund
Forbrukerombudet har vært i kontakt med flere leverandører med krav om at markedsføringen endres. Blant annet har NorgesEnergis eier, Hafslund, gått med på å endre markedsføringen av garantiavtalene sine.

- Vi har registrert tilfeller der markedsføringen har vært villedende. Vi har presisert at sammenligningsgrunnlaget, det vil si hvilke kraftleverandører det sammenlignes med, må tydelig fremgå av markedsføringen. Videre skal det opplyses hva som er laveste pris hos de som det sammenlignes med, sier Eek.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere