RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ville ikke ha korrupsjonsrapport

Sist oppdatert:
I 1999 bestilte Statoil en rapport om korrupsjon i Aserbajdsjan. Men da rapporten konkluderte med at det var lite positivt å gå inn i landet, ville ikke Statoil ha den.

Rapporten ble utarbeidet av Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI, på oppdrag fra Statoil. Blant annet viste NUPI til at Aserbajdsjans president Heidar Alijev var tidligere KGB-agent og velkjent for å bruke harde metoder, skriver Klassekampen.

– Jeg vurderte regimet slik at oljeproduksjon neppe ville gi noe positivt bidrag. Jeg tror de ville ha en slik studie som forberedelse til delprivatisering og internasjonalisering av selskapet, sier NUPI-forsker Jens Christopher Andvig til avisen.

Da rapporten var ferdig, ønsket ikke Statoil å motta den likevel. Den er nå oversendt nytiltrådt styreleder Jannik Lindbæk.

Revisjonsselskapet Ernst & Young er hentet inn for å gjennomgå samtlige av Statoils internasjonale konsulentavtaler. Ifølge Klassekampen vurderer Statoil investeringer for tilsammen 40 milliarder kroner i land som Algerie, Angola, Aserbajdsjan, Iran og Venezuela de kommende årene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere