RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ville stanse fly - fikk nei

Sist oppdatert:
Søndag kveld ble flytrafikken dirigerert i Østlandsområdet uten teknisk personell til stede på kontrollsentralen i Røyken. Flygelederne ville redusere trafikken, men dette ble avslått fra Avinor.

Søndag kveld var første gang flygelederne opplevde at de måtte være uten teknisk ansvarlig.

- Flygelederne følte seg ikke helt komfortable med situasjonen, og ettersom dette aldri har skjedd før var vi heller ikke helt sikre på hva det stod i regelverket, sier tillitsvalgt Bendik Heggelund for flygelederne ved Røyken til TV 2 Nettavisen.

Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til mente flygeledere på jobb at flytrafikken burde reduseres som følge av manglende teknisk personell, noe som ikke ble imøtegått.

Da problemet ble tatt opp i Avinor-systemet, var det imidlertid en overordnet som sa seg villig til å ha «hjemmevakt».

- Det er ikke alle steder det er en teknisk ansvarlig til stede, og dette har ikke noe å si for flysikkerheten. Hvis det blir en svikt i utstyret, betyr det bare at dette blir ordnet opp i raskere, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til TV 2 Nettavisen.

Den siste tiden har Avinor får sterk kritikk fra blant annet SAS Braathens, som varsler millionkrav dersom flytrafikken ikke går som normalt. I tillegg har det blitt hevdet fra flere hold at det kan være duket for flykaos før jul, blant annet fordi mange flygeledere har nådd overtidstaket og avspaserer eller tar ferie i uke 52 og 53.

Den tekniske ansvarlige har ansvaret for å drifte og overvåke alle systemene flykontrollen bruker, som radar, radio, telefon, data og liknende.

Ifølge Narvesen står det ikke noe i reglene om at det må være teknisk personell til stede, men at det vanligvis er det på grunn av praktiske årsaker. Kommunikasjonsdirektøren forteller at det stort sett alltid er en teknisk overordnet på plass ved kontrollsentralene rundt om i landet, utenom i perioder med lav trafikk som om natten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere