RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Villedende eggkartonger

Nordgårdens eggkartonger lurerer kundene til å tro at eggene kommer fra frittgående høns i steden for burhøns, hevder Forbrukerrådet.

I et brev sendt Nordgården ber Forbrukerrådet eggprodusenten å endre kartongene slik at de ikke villeder forbrukerne i å tro at de kjøper egg fra frittgående høns. Men Norgården er ikke alene om dette.

Undersøkelse
I en undersøkelse Forbrukerrådet gjennomførte høsten 2003 i samarbeid med Consumers International, ble det oppdaget flere produkter som utgav seg for å være produsert på en annen måte enn de virkelig er med villedende utseende, tekst og bilde på emballasjen.

Nordgården var et av funnene i undersøkelsen. Den eneste forskjellen på kartongene er at egg fra frittgående høns, eller økologisk produksjon, er merket tydelig som dette.

Prior-saken
I 1996 ble Den norske eggsentralen (Prior) dømt i Oslo byrett for brudd på markedsføringsloven § 2 etter tilsvarende forvirrende merking. Merkingen til Nordgården likner på den som Prior presenterte for sine forbrukere for åtte år siden, hevder Forbrukerrådet.

I Prior-saken uttalte retten blant annet:

«For en kunde som ikke holder de to kartongene opp mot hverandre, og heller ikke fra før vet hvordan den spesielle kartongen med egg fra frittgående høner ser ut, vil det etter rettens syn være lett å tro at den aktuelle kartongen med seks ekstra store egg kommer fra frittgående høner.»

EU innførte i år et påbud om merking av alle eggkartonger med klar tekst om hvilke produksjonsform varen stammer fra, mens Norge har ingen lignende påbud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere