RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Virus angriper bilen og mobilen

Sist oppdatert:
IBM har kommet med sin sikkerhetsrapport for 2005. Nå kommer virusene som infiseres både mobilen og bilen din. Se alle truslene her.

IBM har i dag levert en rapport om virus og sikkerheten i 2004, og hvilke trusler vi står overfor i 2005.

En ny og bekymringsfull tendens er den aggressive spredningen av virus og ormer i håndholdt utstyr, mobiltelefoner, trådløse nettverk og innebygde datamaskiner. Dette omfatter også biler og systemer for satellittkommunikasjon

Rapporten, som er skrevet av IBMs sikkerhetsovervåkingsavdeling, viser at de største truslene i 2004 kom fra e-postbaserte ormer og virus som Bagle, Sobig og Mydoom.

I siste halvår ble det sluppet løs et økende antall aggressive virus rettet mot PDA-er og annet mobilt utstyr, blant dem Cabir-ormen. Det er sannsynlig at slike virus kan bli kopiert av andre og utløse en epidemi på mobile enheter.

Her er truslene for 2005:

Mobile enheter:
Bærbart utstyr som PDA-er og mobiltelefoner er nye målområder for virus, søppelpost og andre potensielle sikkerhetstrusler.

Blåtann og andre trådløse teknologier som knytter sammen bærbart utstyr, vil være særlig utsatt.

Identitetstyveri:
Phishing-angrep bruker falske avsendere på e-post eller som opererer med falske internettsider for å lure brukere til å avsløre personlige opplysninger som kredittkortnummer, personnummer, brukernavn og passord.

Denne skumle trenden vil fortsette å plage både bedrifter og forbrukere.

Malware:
Malware er skadelig programvare, og utviklerne blir mer og mer utspekulerte og tar i bruk grunnleggende programvareutvikling for å spre ødeleggende programvare.

Instant Messaging:
Botnett vil i fremtiden trolig flytte over på IM-nett for å skaffe seg kontroll over infiserte systemer.

Bredbåndstelefoni:
VoIP-nettverk (eller bredbåndstelefoninettverk) vil i økende grad kunne oppleve sammenbrudd.

Særlig tyvlytting og DoS-angrep (Denial of Service) som blir utført mot fjerntliggende VoIP-nettverk kan få store konsekvenser for større organisasjoner.

Slik var trusselbildet i 2004:

Virus:
Antall virus økte i omfang, til tross for en omfattende innsats for å begrense denne trusselen. Antallet ukjente virus har økt betydelig i 2004.

Spam:
Trass i antispam-loven CAN-SPAM, har søppelposten økt i utbredelse. Det er anslått at langt over halvparten av all e-post over internett er søppelpost.

Phishing:
Phishing-angrep vokste fortsatt i 2004.

Naturkatatrofer:
Tsunamien som rammet tre kontinenter i Det indiske hav var avslutningen på et år med en rekke ødeleggende naturkatastrofer.

Orkaner i Nord-Amerika, tyfoner i Asia og en rekke andre katastrofer gjorde store ødeleggelser på mennesker og eiendommer verden over.

Sikkerheten for ansatte, eiendommer og IT-miljøet prioriteres høyt i selskaper over hele verden. Begivenhetene i 2004 illustrerte behovene i alle organisasjoner for å ha på plass egne katastrofe- og beredskapsplaner.

Digitale bilder:
2004 kom også med varsler om en annen type sårbarhet som påvirker digitale bildeformater.

Vanligvis anses disse som godartede filer, men hackere har funnet nye metoder å legge inn skadelig kode i bildene som kan angripe applikasjoner som brukes til bildegjengivelse.

Ved å klikke på et infisert bilde kan et virus- eller ormeangrep settes i gang uten at brukeren er klar over det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere