RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VM-fans kan rammes av skattebombe

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Sjefens VM-fest kan gi deg saftig skattesmell.

Betaler sjefen din VM-festen i Oslo? Pass på så du ikke havner i skattefellen.

- Hovedregelen i skatteloven er nemlig at alle fordeler skattytere mottar i kraft av jobben er skattepliktige, sier rådgiver i firmaet Infotjenster Øivind Elvestad til NA24.

Dette gjelder ikke bare fordeler fra arbeidsgiveren, men også fra forretningsforbindelser.

- Etter ligningspraksis blir såkalte ikke ubetydelige fordeler ved representasjon beskattet. Det er ikke fastsatt noen nedre grense for hva som skal regnes som ubetydelig i denne sammenhengen. Vi tror fordeler med verdi på inntil ett tusen kroner ikke blir beskattet, sier Elvestad.

Er fordelen større er den skattepliktig som om det skulle vært lønn. Og bedriften som betaler regningen får ikke fradrag for utgiften i regnskapene selv om den er rapporert som lønn til den ansatte.

Velferdstiltak
- Velferdstiltak innad i bedriften som anses som rimelige skal ikke den ansatte skatte av. Sjefen din behøver heller ikke lønnsinnberette skattefrie velferdstiltak, sier Elvestad.

Skatteloven sier at skattefrie velferdstiltak også kan omfatte ansattes ektefeller, samboere og hjemmeboende mindreårige barn. Arbeidsgiver får skattemessig fradrag for skattefrie velferdstiltak.

Ifølge rådgiveren vil fellesturer til VM i Oslo for alle ansatte være skattefritt.

- Slike felles velferdstiltak tillatter også at sjefen betaler for overnatting i inntil to netter. Men dersom bedriften i løpet av ett år betaler tre fotballturer til England med to hotellovernattinger hver gang kommer man opp i seks overnattinger. Da er samtlige tre turer skattepliktige, sier Elvestad.

Uklar grense
Den uklare grensen på nøyaktig hvor stort beløp som tillates for skatteplikt inntrer åpner for ulike tolkninger.

Hegnar.no skriver i en artikkel at grensen går på 2000 kroner per ansatt, og ikke 1000 kroner som Elvestad mener.

DnB Nor har under Ski VM leid Larrestua like ved Frognerseteren. Her tar de med mange ansatte og kunder. Banken mener den har sitt på det tørre.

Overfor HegnarOnline forklarer Dnb Nors informasjonsdirektoor Thomas Midteide at VM-gjestene nyter godt av billige billetter til folkefesten og bevertning på Larrestua.

- Vi kommer til å servere pølse med lompe, og brus, så kostnadsmessig er vi bokstavelig talt på "pølse og lompe-nivå", sier Midteide til hegnar.no.

Sjefen kan by på øl og vin
I en presisering av skatteloven sommeren 2010 sier Skatteetaten at det er greit at sjefer kjøper øl og vin, men ikke brennevin på forretningsmiddager.

I utgangspunktet avskjærer skatteloven fradragsrett for alle typer representasjon. Det gis likevel fradrag for utgifter til ”beskjeden bevertning” innenfor nærmere rammer fastsatt i Skattedirektoratets skatteforskrift § 6-21-2.

Helt siden 1974 sa skatteloven at kun øl var fradragsberettiget på forretningsmiddager.

Utviklingen i norske samfunnsforhold og mat- og drikkekultur har gjort forskjellsbehandlingen mellom øl og vin utidsmessig. Finansdepartementet ba derfor Skattedirektoratet endre reglene for fradragsrett for bevertning av forretningsforbindelser, skriver Skatteetaten på sine hjemmesider.

Nå er skatteforskriften § 6-21-2 første ledd endret slik at kostnader til servering av vin til måltid gir fradragsrett på linje med kostnader til f eks øl innenfor en fradragsramme (for tiden kr 360 per person).

Endringen omfatter ikke brennevin, det vil si at servering av brennevin gir ikke fradragsrett for noen del av bevertningskostnadene.

Omfattende informasjon om skattereglene for smøring og representasjon finner du Her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere