RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Voldsom økning i forbruket

Sist oppdatert:
Kjøpefesten tok helt av i mars måned, viser ferske tall. Det kan føre til at Svein Gjedrem framskynder planene om å sette opp renta.

Omsetningen i detaljhandelen økte med hele 3,2 prosent fra februar til mars i år, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er fem ganger mer enn ventet, og indikerer at den lave renta endelig har satt fart i den gryende kjøpefesten.

Strammer renteskruen?

Økt forbruk er en viktig indikasjon på at temperaturen i økonomien øker. For å unngå at forbruket går helt av skaftet, kan Norges Bank bli tvunget til å sette opp retna raskere enn det sentralbanken ellers ville ha gjort.

SSB-tallene viser at omsetningsvolumet i detaljhandelen var 8,2 prosent høyere i mars i år enn i samme måned i fjor.

Sterkest vekst viser butikker som selger apotekvarer, sykepleieartikler, kosmetikk og toalettartikler. De har økt omsetningen med 12,6 prosent det siste året.

SSB påpeker at detaljhandelstallene for mars er svært usikre på grunn av påska. Byrået forsøker å justere for normale sesongvariasjoner, men plasseringen av påska kan påvirke detaljhandelen mer enn det SSB har tatt høyde for.

Krona styket seg

Til tross for usikkerheten, reagerte aktørene i valutamarkedet med å sende kronekursen videre ned i forhold til euroen. Krona styrket seg fra 8,18 til 8,15 som et direkte resultat av detaljhandelstallene. Reaksjonen indikerer at stadig flere markedsaktører nå tror at rentebunnen er nådd.

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank medgir at salgsveksten i mars er overraskende høy. Likevel råder han sine kunder til ikke å legge for stor vekt på tallene for en enkelt måned.

- Vi vil se et tall til av denne sorten før vi gjør noe med prognosene for rente, valuta, og så videre, sier han til TV 2 Nettavisen.

Jullum peker på at SSB understreker at plasseringen av påska gjør tallene usikre. I tillegg var forbruksøkningen i januar og februar overraskende lav, og mars-tallene kan dermed være leses som en korreksjon, mener han.

- Jeg er ikke forundret over at markedet reagerer, det jeg sier til de som ringer er at de bør være forsiktige med å legge for mye i dette, fortsetter sjeføkonomen.

Renta litt opp

Markedsrentene gjorde et lite hopp like etter at SSB-tallene var offentliggjort, men falt seinere tilbake. Ved 10.30-tida lå de lange rentene 2-3 punkter høyere enn i går, men det kan også skyldes en økning i markedsrentene ute.

- Det ser ut som om valutamarkedet reagerte sterkere enn rentemarkedet på disse tallene, påpeker Frank Jullum.

Økonomene i DnB NOR Markets legger større vekt på mars-tallene enn det Fokus Bank gjør. Sammenholdt med et forsiktig fall i arbeidsledigheten den siste tida, mener DnB NOR at det ikke er behov for noen flere rentekutt. Likevel kan renta bli satt ned som en følge av den sterke krona.

«På nytt viser makroøkonomiske indikatorer at det ikke er behov for lavere rente. Kronekursen styrket seg som følge av tallene og kan - om tendensen fortsetter - føre til at renten likevel settes ned igjen i mai», heter det i en fersk analyse signert seniorøkonom Knut A. Magnussen.

Følg valutakursutviklingen på TV 2 Nettavisens valutasider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere