RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Voldsomt handelsoverskudd

Sist oppdatert:
Norges handelsoverskudd når nye høyder. Vi eksporterte for nesten dobbelt så mye som vi importerte i april, og det går mot rekord for hele året.

April ble en av tidenes beste måneder for Norges utenrikshandel. Eksporten økte med 30 prosent fra april i fjor, til 57,1 milliarder kroner.

Samtidig var økningen i importen på 19 prosent til 29,3 milliarder, og overskuddet økte dermed med 43 prosent til 27,7 milliarder. Vi er dermed nær en situasjon hvor vi eksporterer dobbelt så mye som vi importerer.

April-tallene trekkes opp av både gode olje- og gassinntekter, økt tradisjonell eksport, og sesongvariasjoner knyttet til at påsken i fjor var i april, men i mars i år.

Det er prisen på olje, ikke mengden, som berger fremgangen.

I april eksporterte vi råolje for 24,5 milliarder kroner, en oppgang på 4,8 milliarder sammenlignet med april i fjor. Prisen per fat råolje i april i år var langt høyere, 324 kroner mot 233 kroner i samme måned i fjor. Antall fat var derimot langt lavere, 75,6 millioner mot 84,3 millioner.

Alt tyder på at Norge er i ferd med å slå eksportrekorden fra i fjor. I hele 2004 eksporterte vi for 549 milliarder kroner, opp fra 470 milliarder i 2003.

Likeledes tyder alt på at fjorårets rekordhøye overskudd på handelen, med 228 milliarder, vil bli slått i år. Hittil i år er overskuddet 99 milliarder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere