RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vurderer forbud mot NRK-sponsing

Sist oppdatert:
Kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland vil ha debatt om NRKs praksis med å vise sponsorplakater i forbindelse med sending av visse programmer i fjernsyn.

- Mange mener dette minner om ren reklame, sier Svarstad Haugland.

I en redegjørelse for Stortinget om NRKs oppgaver som allmennkringkaster påpekte Svarstad Haugland tirsdag at grensene mellom kommersiell virksomhet og kjerneoppgavene til NRK ikke alltid er klare.

- NRK kan i dag få sponsormidler til å produsere og sende visse typer programmer mot å identifisere sponsorene i egne plakater. Mange mener at dette minner om ren reklame. NRK skal være en ikke-kommersiell motvekt mot de kommersielle kanalene, og jeg vil gjerne reise en debatt om hvorvidt NRKs kjernevirksomhet ikke burde være helt fri for slike plakater, sa kulturministeren.

Kjernevirksomhet
Hun hadde da definert kjernevirksomheten til driften av de tre riksdekkende radiokanalene og de to riksdekkende fjernsynskanalene. Ut over dette driver NRK med annen redaksjonell virksomhet som tekst-tv og ulike internett-tilbud. Her er det i dag blandingsfinansiering, med sponsing og reklame i tillegg til lisenspenger.

- Et tredje nivå for NRKs drift er visse typer kommersiell virksomhet som ligger utenfor det klassiske oppdraget til en allmennkringkaster. Det kan være lisensiering av produkter og salg av programmer. Slik virksomhet skal ikke finansieres gjennom lisensen, sa Svarstad Haugland.

Hun understreket at NRK har en viktig samfunnsrolle når det gjelder å fremme demokratiske, sosiale og kulturelle verdier. Som lisensfinansiert allmennkringkaster har NRK større økonomisk frihet enn andre medier og må derfor ivareta flere og andre områder enn det kommersielle kanaler er pålagt.

Mye penger
- NRK har bedre økonomiske rammevilkår enn noen gang og vil i 2004 ha inntekter på 3,5 milliarder kroner. Dette er mye penger, like mye som bevilgningene til kulturformål på statsbudsjettet. I tillegg kommer ordningen med redusert momssats. Det er rimelig at vi forventer mye tilbake, sa kulturministeren.

Hun la til at lisensfinansiering kort og godt innebærer at NRK ikke ensidig skal la markedskreftene påvirke programprofilen.

- Tilbudet fra NRK skal være bredt og smalt, men det skal også være noe annet enn det vi får fra reklamefinansierte kanaler, sa Svarstad Haugland.

De kravene som hun redegjorde for i Stortinget tirsdag, skal danne grunnlaget for en presisering av NRKs oppdrag som allmennkringkaster. Det er EU-kommisjonen og overvåkingsorganet ESA som krever en slik presisering. De vil forsikre seg om at NRK drives i henhold til retningslinjene for offentlig finansiering av allmennkringkastere i hele EØS-området.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere