RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vurderer salg av Yukos-datter

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Russiske rettsmyndigheter vurderer å selge Yukos’ datterselskap Yuganskneftegaz for å betale morselskapets skattegjeld.

Den russiske oljegiganten Yukos skylder nærmere 100 millioner rubler – 23 milliarder kroner – i ubetalt skatt. Nå vurderer futen å selge Yukos’ datterselskap Yuganskneftegaz for å betale skattegjelden.

- Vi kjenner til at futen vurderer datterselskapet, sa talsperson Alexander Shadrin i Yukos til Bloomberg News i dag.

Yukos står for omkring en femtedel av Russlands samlede oljeproduksjon. Yuganskneftegaz står for rundt 60 prosent av Yukos’ oljeproduksjon, med en produksjon på rundt en million fat pr dag.

- Lovbrudd
Yukos har kalt tvangssalget et ”direkte lovbrudd”. Oljegiganten mener dessuten at datterselskapet er verdsatt alt for lavt av myndighetene.

”Verdien til Yuganskneftegaz (..) har blitt fastslått å være 1,75 milliarder dollar. Dette til tross for at selskapets reserver alene er verdt 30,4 milliarder”, sa Yukos i en erklæring ifølge Financial Times.

Yukos-aksjen falt kraftig etter at nyheten ble kjent. Kort før klokken 13 hadde kursen sunket med 14 prosent.

Saksøkes av amerikanere
Samtidig saksøker en gruppe amerikanske aksjonærer nå Yukos for misledende informasjon, ifølge dn.no. Ifølge søksmålet beskyldes Yukos for å ha opprettet et komplekst nettverk av stråselskaper for å slippe skatt på produksjon, raffinering og salg av olje og oljeprodukter. Ved å unngå beskatning mener saksøkerne at Yukos har blåst opp nettofortjenesten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere