RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Wall Street skremt av Fed

Sentralbankens vedtak om å holde renta på historisk lave 1 prosent tok luven fra aksjemarkedet onsdag.

Mange investorer og analytikere hadde tippet av renten nå skulle heves, men sentralbanksjef Alan Greenspan har fortsatt tro på at lav styringsrente skal skyve den amerikanske økonomien i riktig retning, sammen med en robust underliggende vekst i produktiviteten.

Rentekomiteen mener at fordelene og ulempene med fortsatt lav rente er relativt like. Risikoen for et betydelig fall i inflasjonen har svekket seg de siste månedene og fremstår nå som like sannsynlig som faren for sterk vekst i inflasjonen.

Men en ny språkbruk fra The Fed fikk aksjekursene til å falle onsdag. Investorene frykter nå for dagen da renten igjen heves, melder CNN Money.

Greenspan gjentok ikke sitt løfte fra før jul om at styringsrenta skal holde lav «over en betydelig periode». I stedet sa han at Sentralbanken skal «være tålmodig» for å holde den lav.

Endringen i ordbruken satte frykt i enkelte investorer som har kalkulert med fortsatt lav rente og en hurtigvoksende økonomi.

Nå kan prosessen med å heve renten starte tidligere enn antatt, mener enkelte analytikere. Andre mener at investorene overreagerer.

- Sentralbanken fortsetter å holde bena trygt plantet på jorda for å støtte markedet, sier Ned Riley, sjef for investeringsstrategi ved State Street Global Advisors til CNN Money.

- De kommer ikke til å heve renta før økonomien begynner å generere flere arbeidsplasser.

Nøkkeltall onsdag:
Dow Jones ned 1,33 prosent, 141,55 poeng, til 10468,37

Nasdaq ned 1,83 prosent, 38,67 poeng, til 2077,37

S & P 500 ned 1,36 prosent, 15,57 poeng, til 1128,48

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere