RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Yara stupte etter rekordoverskudd

Sist oppdatert:
Til tross for at Yara presenterte et av sine høyeste kvartalsoverskudd noensinne, raste aksjekursen på Oslo Børs.

Yara hadde et driftsresultat på drøyt én milliard kroner i første kvartal 2004, og det var helt i tråd i med analytikernes forventninger. Analytiker-bommen kom imidlertid på resultatet før skatt på 1,35 milliarder kroner, som var skyhøy over forventningene.

Ifølge iMarkedet er årsaken at analytikerne bommet stygt på Yaras valutaeksponering. Overskuddet før skatt inneholder nemlig en betydelig urealisert valutagevinst, mens analytikerne hadde ventet et tap på opptil 200 millioner kroner.

Strippet for valutagevinstene, kan det tyde på at bunnlinjen faktisk er svakere enn ventet.

Dermed må Yara tåle et kursfall på 3,82 prosent fredag til tross for at en strålende fornøyd konsernsjef Thorleif Enger i morgentimene konstaterte at førstekvartalsresultatet for Yara er et av de beste gjennom tidene.

De pene tallene skyldes først og fremst rekordhøye gjødselpriser, ifølge Enger.

Statoil er ned 3,17 prosent, mens Norsk Hydro faller 1,80 prosent. Tidligere på dagen var begge selskapene i pluss, på grunn av høye oljepriser.

Etter 14-tiden falt imidlertid Norsk Hydro som en sten, da det ble kjent at selskapet skal kutte 800 årsverk i Norge, og redusere årlige kostnader med opp mot 400 millioner kroner.

TGS-Nopec fortsetter gårsdagens fall, og endte ned 7,81 prosent. Selskapet leverte svakere marginer enn ventet for første kvartal, i tillegg til lavere ordrebok. Den siste uken har TGS-Nopec sunket med 17,67 prosent.

Hovedindeksen ved Oslo Børs falt kraftig, med hele 1,61 prosent. Igjen er indeksen under 190 poeng, ned til 188,13 poeng.

Kursutviklingen fredag er i stor grad preget av de mange kvartalsresultatene som strømmet inn før børsåpning fredag. Fjord leverte gode tall, men sendes ned 0,99 prosent. Tidligere på dagen hadde lakseselskapet en liten oppgang. Photocure er investorene heller ikke imponert over, og sender kursen 2,02 prosent ned.

Opera og Telecomputing la frem tall i tråd med forventningene. Opera er ned 2,70 prosent, mens Telecomputing er uendret.

Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 3,7 milliarder kroner. På taperlisten lå 85 selskaper, mens bare 23 steg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere