RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øye så aldri falske prospekter

Foto: Morten Holm (Scanpix)
Sist oppdatert:
OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): Finanscowboy Thomas Øye sier han aldri har sett de falske prospektene som Christer Tromsdal skal ha brukt for å lure aksjekjøpere.

I en snau time vitnet den fallerte finansmannen på telefon fra Dubai. Thomas Øye var innkalt som vitne av forsvareren til ABI-tiltalte Christer Tromsdal, advokat Brynjar Østgård. Forsvarsadvokaten aksepterte at Øye kunne avhøres per telefon.

Kvikk og selvsikker

En kvikk og selvsikker Øye fortalte Oslo tingrett at han hadde betydelig erfaring unoterte aksjer.

- Jeg har operert i gråmarkedet siden 1996-1997. Det har vært vel kjent i Norges land at jeg har vært en stor aktør til tider¿, sa Øye med en viss sjølironi i stemmen.

33-åringen har vært bredt omtalt i mediene som mannen bak en av norgeshistoriens største personlige konkurser. Under mandagens telefonavhør titulerte han seg som "konsulent".

Øye møtte Aker Brygge Invest-leder Christer Tromsdal første gang høsten 1998 i møter sammen med to gründerne i barberhøvelselskapet Ruud & Rye, Tom Ruud og Reinhard Rye.

Mobiltelefonselger

- Jeg kjente ikke til Tromsdal, jeg bare visste han var en mobiltelefonselger som hadde jobbet seg oppover, fortalte Øye.

Øye sa han aldri ble forelagt den skriftlige informasjonen som danner grunnlaget for Økokrims tiltale mot Tromsdal. I prospektet slår ABI fast at det i september 1998 skal være en emisjon i Ruud & Rye til kurs 70 kroner. Økokrim bruker dette som bevis på at Christer Tromsdal villedet investorer ved å jukse med fakta.

Dårlig dokumentasjon

- Jeg har aldri sett disse dokumentene for mine øyne. Jeg leste om dem for første gang i Dagens Næringsliv da den såkalte ABI-saken ble rullet opp, fortalte Øye.

I møtene med Tromsdal og Ruud & Rye-gründerne var en artikkel i finansbladet Kapital den eneste "dokumentasjonen” han så på en emisjonskurs på 70 kroner.

- Vi fikk høre at journalist hadde vært i London, og fått løfte fra Hanson-group om at de skulle satse på Ruud & Rye globalt. Det var dette som fikk oss til å gå inn på dette, sa Thomas Øye.

Gründerhjelper

Øye omtalte seg som gründerhjelper for Ruud & Rye og slik oppfattet han også ABIs rolle. Øye fikk kjøpt Ruud & Rye-aksjer både fra høvelgründerne og ABI, deretter solgte han aksjene videre til tre salgsledd, Spax, Profinans og Industrirådgivning Vest.

Øye gjorde gode penger på videresalgene.

- Vi fikk Ruud & Rye-aksjene til en rimelig kurs fordi vi var de første som gikk inn, sa Øye.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere