Gå til sidens hovedinnhold

- 1.000 meglere skal bort

Meglersjef tror én av fire eiendomsmeglere blir borte.

Styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter, tror norske eiendomsmeglere må forberede seg på noen tøffe måneder.

NA24 - din næringslivsavis

Krisen i boligmarkedet er nemlig ikke over. En ting er fallet i boligprisene, som i første rekke rammer dem som selger boligen sin, en annen ting er den sviktende omsetningen i boligmarkedet. I desember ble det solgt drøyt 2.000 boliger i hele Norge, og nå tar det i snitt 48 dager, eller halvannen måned, å få solgt boligen.

- Blodig slagmark
Dette vil få konsekvenser for eiendomsmeglerne utover i 2009.

- Ved inngangen til 2008 hadde vi 717 meglerkontorer, og omtrent 4.000 meglere. Jeg tror vi skal ned til 500 kontorer og 3.000 meglere, sier Tveter.

Han begrunner dette ikke bare med den sviktende omsetningen, men også med strengere krav til meglerne. Det er slutt på at «halvstuderte røvere» kunne kalle seg eiendomsmeglere, nå krever man en formell utdanning for å kunne bruke tittelen.

- Dette er et mer fornuftig nivå, for meglerbransjen var lenge mer opptatt av å løpe etter selgere enn å selge boliger. Kjededannelsene gjorde at vi fikk en blodig slagmark som vi nå ser sporene etter. Hvis en kjede opprettet et kontor et sted kunne du være sikker på at andre kjeder fulgte etter. Dette skapte en konkurransesituasjon, og vi fikk en overetablering i bransjen, fortsetter styrelederen.

Verre enn før
Tveter mener dagens situasjon er helt ulik det man har sett før.

- Vi har vært vitne til en helt ekstraordinær situasjon i 2008, utdyper Tveter, og mener at selv ikke krisen fra 1988 til 1992 kan måle seg med det man så i markedet i høst.

- Det var dramatisk. Fallet fra 1988 til 1992 var dramatisk, men det var fordelt på flere år. I høst har vi sett et kraftig fall på veldig kort tid etter at finanskrisen begynte.

For 2009 tror Tveter vi vil fortsette å se at det blir et tøft marked, men mener at enkelte områder skjermes bedre enn andre.

- Vi ser at eneboliger holder seg best i pris. I tillegg er det fortsatt slik at boliger i sentrale strøk både er lettere å selge og man får høyere priser for dem enn boliger i litt mer grisgrendte strøk, avslutter Tveter.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken