Én av fire nordmenn sier de bruker fem minutter eller mindre på selvangivelsen hvert år.

Av disse er det åtte prosent som svarer at de aldri sjekker tallene. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for Storebrand.

Les også: Nav-feil i selvangivelsen

– Passivitet kan koste deg tusenlapper, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

- Du har selv ansvaret
Hun mener det er viktig å sjekke selvangivelsen av to grunner.

- For det første hender det at feil forekommer, og du har et ansvar for å sjekke at de postene som er forhåndsutfylt, stemmer. I verste fall kan du ende opp med å måtte betale en tilleggsskatt hvis det kommer frem at opplysningene ikke har vært riktige.

- Men kanskje den viktigste grunnen til å sjekke er jo at Skatteetaten ikke vet alt om deg. Selvangivelsen er derfor ikke ferdig utfylt slik noen tror, og du må selv føre opp fradrag som gjelder for deg for å sikre at du får redusert skatt, sier Picard til Nettavisen.

Les også: Rekordmange har sjekket selvangivelsen

Flere eldre sjekker selvangivelsen
Nesten halvparten av de spurte i undersøkelsen, 46 prosent, svarer at de bruker under en halvtime på selvangivelsen. Resultatene viser også tydelig at interessen for selvangivelsen øker med alderen. Mens bare fem prosent av de under 30 år går gjennom alle postene i selvangivelsen, svarer én av fire over 50 år at de hvert år tar denne jobben.

– De som har levd lenger, har kanskje erfart at feil kan forekomme, eller at det er verdt tiden å lete etter ekstra fradrag. Som regel blir også fradragspostene flere etter hvert som man når 30- og 40-årene, sier Picard.

Les også: Slik kutter du skatten

Endringer i årets selvangivelse
I årets selvangivelse er det gjort enkelte endringer. Har du for eksempel giftet deg, kjøpt bolig eller aksjer, byttet jobb eller fått barn som har begynt i barnehage, er det nye poster i å følge med på.

- De som har byttet bank eller refinansiert for å få bedre rente, bør være oppmerksomme på at dette kan gi noen ekstra kroner i redusert skatt. Du får for eksempel fradrag for etableringskostnader hvis du har tatt opp nytt lån. Det er ikke uvanlig at en bank kan ta 2000-3000 koner i etableringsgebyr. 27 prosent av denne summen kan blir redusert skatt hvis du fører det opp, forteller Picard.

Betaler du renter på private lån i tillegg til lån i banken for å komme inn på boligmarkedet, kan dette gi skattefradrag. Utgifter til takstmann får du også fradrag for.

- Jeg anbefaler alle som er usikre, om å begynne med fradragsveilederen på Skatteetatens hjemmesider. Den gir en god indikasjon på hvilke fradragsposter du kan ha krav på, avslutter Picard.