Gå til sidens hovedinnhold

- 10.000 kroner for å endre tur

Samme dag som Hugo skulle overraske konen med Thailand-tur til sommeren, ble han selv gledelig overrasket. Konen var gravid, med termin rundt avreisedatoen.

Da han skulle avbestille, kom sjokket. Avbestillingsbeskyttelsen gjelder kun ved alvorlig sykdom og angrefristen er 24 timer. En ombooking vil koste dem 10.000 kroner, skriver Bergensavisen.

Brukte beskyttelse
Familien i Grønnestøllien er i lykkelige omstendigheter. Familiens midtpunkt, Jan Ove Phavit (snart to år) kravlet rundt og kikker på Barne-TV og BAs fotograf. Til sommeren skal han bli storebror.

For pappa Hugo er ikke flybillettoverraskelsen det viktigste, men han ønsker å gjøre andre reisende oppmerksom på hans opplevelse med Norwegian.

Tirsdag formiddag klokken elleve kjøpte han billett for hele familien til en Thailand-tur fra 19. juni til 17. juli neste år. Han bestilte selv på nettet til den nette sum av 23.156 kroner.

Familieforøkelse
Da han skulle overraske konen onsdag formiddag, ble han selv overrasket. Umaporn Panjamee viste ham graviditetstesten som talte sitt eget språk. Et nytt familiemedlem er på vei.

- Hun hadde nok ant at noe var i gjære, men ikke jeg. Sånn er jo vi mannfolk, sier Hugo og ler.

Enkel hoderegning tilsa at den ventede familieforøkelsen vil skje rundt avreisen til Thailand, midt i fellesferien.

Da Hugo ringte for å avbestille turen fikk han beskjed av Norwegian at det ikke var mulig, selv om han hadde betalt 207 kroner for avbestillingsbeskyttelse. Graviditet er ingen avbestillingsgrunn, kun dødsfall eller alvorlig sykdom, ifølge Norwegian.

- Jeg synes Norwegian kunne utvist litt skjønn, men den gang ei, sier han.

Får daglige henvendelser
Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian, har forståelse for at Christensen er frustrert, men han kan ikke hjelpe.

- Vi får daglig henvendelser fra reisende som av ulike årsaker ønsker å kansellere sin flytur, men vi er nødt til å forholde oss til regelverket for å ikke forskjellsbehandle våre passasjerer, sier han til BA.

Selv om familien ville fremskynde turen til mars i år, blir det svært dyrt, ifølge Christensen. Det til tross for at mars er lavsesong.

- De forlanger 7000 kroner for ombooking pluss nye setereservasjoner og bagasjeavgifter - til sammen 10.000 kroner ekstra, sier Hugo Christensen.

BA har forsøkt å få Norwegian til å sjekke om det faktisk vil bli så dyrt, men det har de, ifølge dem selv, ikke anledning til når vi tar kontakt.

- Siste gang med Norwegian
- Jeg har reist med andre flyselskaper til Thailand tidligere, men var svært fornøyd med den nye Dreamlineren til Norwegian. Jeg ga beskjed om at dette er siste gang jeg reiser med flyselskapet.

Hugo Christensen har vært i kontakt med andre flyselskaper, blant annet KLM. Reglene om at graviditet ikke er avbestillingsgrunn er de samme. Men prisene for ombooking er langt lavere.

- Når Bjørn Kjos skryter av at Norwegian er billigst, er ikke det riktig, sier Hugo Christensen.

- Graviditet er ikke uhell
Han er forsikret i DNB gjennom American Express. Der er det ingen hjelp å få heller.

- Forsikring skal dekke uhell som for eksempel naturkatastrofer eller alvorlig sykdom som oppstår. En graviditet er ikke et uhell. I hvert fall ikke vanligvis, sier kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Dalsbø, til BA.

Det er ikke første gang han blir kontaktet i folk som har kjøpt overraskelsesturer.

- Jeg vil anbefale folk at de kjøper en avbestillingsforsikring i forbindelse med billetter til overraskelsesturer, sier han.

- Skulle forsikringen også dekket graviditet er faren der for at man kan tøye regelverket ganske langt, sier han.

- Ville blitt veldig dyrt
Heller ikke Europeiske Reiseforsikring ville dekket kostnadene hvis paret hadde reiseforsikring gjennom dem.

- En reiseforsikring koster rundt 1600-1700 kroner for en familie. Hvis den skulle ta høyde for alle mulige eventualiteter ville det blitt veldig mye dyrere, sier assisterende informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland til BA.

Les flere saker i Bergensavisen

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken