De aller fleste av oss har nok en drøm om å bli millionær. Det er fristende å kunne kjøpe seg hva man vil, uten å måtte tenke på hva det koster.

I Norge har mange fått tittelen som «millionær» på grunn av et ellevilt eiendomsmarked de siste tiårene, men de fleste av oss har nok et stykke igjen før de kan kalle seg dollarmillionær. Og nesten ingen har klart det før de fylte 30.

En av de som greide denne bragden, er Grant Cardone. Han har gjort seg søkkrik som spekulant i en rekke bransjer. De siste årene har han skrevet bøker og holdt foredrag verden over om salg, markedsføring og entreprenørskap.

I Business Insider har han listet opp 10 ting du kan gjøre som han mener vil garantere deg dollarmillionærstatus før du fyller 30.

1. Følg pengene

I dagens økonomi kan du ikke spare deg til millionærstatus. Første steg på veien er å fokusere på lønnsøkning og gjenta det. Min inntekt var på 3.000 dollar i måneden. Ni år senere var den på 20.000 dollar. Begynn med å følge pengene og på den måten tvinges du til å kontrollere inntekter og til å se muligheter.

2. Jobb hardt før du kjøper luksusvarer

Jeg kjøpte ikke min første luksusbil eller –klokke før bedriftene mine hadde flere sikre inntektskilder. Jeg kjørte fremdeles en Toyota Camry da jeg var blitt millionær. Bli kjent for arbeidsetikk, ikke for tingene du kjøper.

3. Spar for å investere. Ikke spar for å spare

Den eneste grunnen til å spare penger, er for å investere dem. Plasser pengene du sparer i sikre, utilgjengelige kontoer. Ikke bruk pengene til noen ting, ikke engang hvis det er en nødssituasjon. Dette vil tvinge deg til å følge punkt 1. Selv i dag er jeg «blakk» minst to ganger i året, ettersom jeg alltid investerer overskudd i prosjekter der jeg ikke har tilgang til pengene.

4. Unngå gjeld som ikke betaler seg

Gjør det til en regel at du aldri tar opp lån som du ikke kommer til å tjene penger på. Jeg lånte penger til en bil én eneste gang fordi jeg visste at den kom til å øke inntektene mine. Rike mennesker bruker gjeld til å forsterke potensialet i en investering.Fattige mennesker låner penger til å kjøpe ting som gjøre rike mennesker rikere.

5. Penger er som en sjalu elskerinne

Millioner av mennesker ønsker seg økonomisk frihet, men bare de som prioriterer det, har millioner. For å bli rik, så er du nødt til å prioritere det. Penger er som en sjalu elskerinne. Ignorer dem og de vil ignorer deg, eller i verste fall forlate deg til fordel for en som prioriterer dem.

6. Penger sover aldri

Penger vet ikke om klokken, timeplaner eller ferier, og det burde ikke du heller. Penger elsker folk som har en formidabel arbeidsetikk. Da jeg var 26 år gammel, jobbet jeg i en butikk som stengte klokken 7. Svært ofte ble jeg til klokken 11 for å sikre et salg. Ikke prøv å være den smarteste eller heldigste, men sørg for at du jobber hardere enn alle de andre.

7. Fattig gir ingen mening

Jeg har vært fattig, og det suger. Jeg har hatt akkurat nok, og det suger nesten like mye. Legg vekk alle tanker om at det på en eller annen måte er greit å være fattig. Bill Gates har sagt: «Hvis du er født fattig, så er det ikke din feil. Hvis du dør fattig, så er det din feil».

8. Få deg en millionær-mentor

De fleste av oss ble oppdratt som fattige eller fra middelklassen og har dermed de samme holdningene og begrensningene fra den gruppen. Jeg studerte millionærer for å kopiere tingene de gjorde. Få deg en millionær-mentor og lær av vedkommende. De fleste rike mennesker er svært generøse med erfaringer og ressurser.

9. La pengene ta de tyngste løftene

Investeringer er Den Hellige Gral på veien til rikdom og du bør tjene mer penger fra investeringene enn fra jobben din. Til det andre selskapet jeg startet, trengte jeg 50.000 i startkapital. Det samme selskapet har gitt meg 50.000 i måneden de siste ti årene. Min tredje investering var i eiendom. Jeg startet med 350.000, noe som var nesten alt jeg eide på den tiden. Jeg eier fremdeles de eiendommene og henter ut penger derfra. Investeringer er den eneste grunnen til å følge punktene overfor og pengene må jobbe for deg og ta de tyngste løftene.

10. La 10 millioner være ambisjonen, ikke 1

Den største feilen jeg har gjort, er at jeg ikke tenkte stort nok. Jeg anbefaler å gå for mer enn én million. Det er ikke mangel på penger her i verden, bare på folk som tenker stort nok.

«Følg disse ti rådene og de vil gjøre deg rik. Styr unna folk som antyder at drømmene dine handler om grådighet. Unngå «bli rik i en fei»-prosjekter, vær etisk, aldri gi opp, og når du endelig har nådd målene dine, så husk å være der fro å hjelpe andre.»