Spam er masseutsendelse av uønsket e-post i form av reklame og useriøse tilbud om kjøp av varer og tjenester. Spam medfører treghet for deg som e-postbruker, fordi du må bruke tid på å rydde i innboksen

De beste rådene:
1. Det første du bør gjøre er å installere et spam-filter. Mange e-posttjenester tilbyr dette gratis sammen med e-postkontoen, mens andre skal ha betaling for denne tjenesten. Det finnes gode, gratis spam-filtre på nett, blant annet Spamfilter.

2. Legg aldri igjen e-postadressen din på sider på nettet du ikke er sikker på, eller som du tror vil sende deg uønsket informasjon og reklame. Opprett en egen e-postadresse som du bruker til å registrere deg på tjenester som krever passord og brukernavn.

3. Ikke legg inn adressen for mye på åpne nettsider eller diskusjonsgrupper. Du kan eventuelt rote den til, slik at folk forstår hva det skal være og retter den når de vil sende e-post til deg, mens maskiner som støvsuger nettet etter e-postadresser ikke får den til å virke. For eksempel marte.ottemo@SLETTDETTE.tv2.no

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Er du plaget av spam?
Ja, postkassen renner over
Nei, jeg kan knepene for å bli kvitt e-reklame
Bruker ikke e-post

Se resultat

Det er nemlig slik de fleste spammerne får tak i adressen din; de støvsuger åpne nettsider og diskusjonsgrupper etter adresser.

4. Svar aldri på uadressert post. For de som driver med utsending av søppelpost vil én respons blant tusener av e-poster være nok til å rettferdiggjøre det de driver med.

5. Registrer deg aldri på sider som lover å fjerne navnet ditt fra spam-lister. Selv om disse sidene som regel er lovlydige, er de adressesamlere. De lovlige sidene blir utnyttet av og eies av spammere. Hvis du registrerer deg, bekrefter du at adressen din er aktiv.

6. Følg aldri meldingens instruksjoner om å svare med ordet "fjern" eller "remove", med mindre du stoler på firmaet som sendte e-posten.

Dette gjør spammerne for å få deg til å reagere på e-posten og det vil fortelle avsenderen at kontoen din er aktiv og at du tar imot post, noe som øker verdien av adressen din. Hvis du svarer risikerer du at adressen din settes på enda flere lister, og du får mer spam.

7. Klikk aldri på en URL eller nettadresse i en spam-post. Dette kan gjøre eierene av siden oppmerksomme på at kontoen din er aktiv, og du kan risikere å få mer spam. Kopier heller linken og lim den inn i nettleservinduet ditt, hvis du tror det er informasjon du er interessert i.

8. Noen e-poster kan inneholde usynlige bilder som forteller senderen at du har åpnet den. Det kan derfor også være lurt å vurdere å ikke tillate at bilder lastes ned før du er sikker på at det er trygt å se dem.

Denne skjulte grafikken er selvfølgelig umulig å få øye på, men hvis du åpner posten og er sikker på at innholdet er trygt, kan du etterpå velge "Se bilder".

9. Lag dine egne filtre. På den måten kan du sortere ut og sende e-post i en egen mappe, eller slette dem, basert på avsender eller ord i e-posten. Nedenfor finner du hvordan du aktiverer filtrene hos de største e-posttjenestene.

10. Husk at filteret krever vedlikehold, fordi spammerne stadig finner nye måter å lure seg gjennom filtrene på. Sørg derfor for at dine innstillinger oppdateres jevnlig. Legg for eksempel inn alle nye versjoner av måten å skrive Viagra eller medication på. Andre ord som kan være effektive for å stoppe spam på er mortgage, loan,

Konkrete råd for de ulike e-posttjenestene

TV 2 Nettavisen har samlet framgangsmåter for hvordan du selv installerer filtre for å stoppe søppelpost hos de største e-posttjenestene.

Yahoo:
Gå på mailinnstillinger øverst i høyre hjørne. Under ”blokker adresser” kan du legge inn adresser du ikke vil motta e-post fra.

For å filtrere e-posten din kan du gå på filtre. Klikk på ”legg til”-knappen. Nå får du opp flere muligheter til å filtrere på ord i emnefeltet og i selve e-posten.

Outlook:
- Gå på Verktøy i innboksen din. Velg Regelveiviser og trykk Ny. Velg Begynn med en tom regel, og Kontroller meldinger når de mottas. Trykk på Neste.

- Merk av for valget: med bestemte ord i emne eller meldingsteksten. Trykk deretter på linken Bestemte ord, som er understreket i blått i boksen under alternativene. Da får du opp en ny dialogboks hvor du kan skrive inn de ordene du vil sperre for. Du kan sperre for så mange ord du vil. Trykk OK og Neste.

- Nå har du fått opp alternativer for hva du vil gjøre med spam-posten. Du kan for eksempel merke av for Slett den, Slett den for godt eller Flytt til egen mappe. Fordi det er en sjanse for at seriøs e-post kan oppfattes som spam, er det å anbefale at du oppretter en egen spam-mappe som du ser over med jevne mellomrom.

- Kryss i så tilfelle av for Flytt til mappen angitt. Trykk så på angitt som er understreket i blått i boksen under valgalternativene. Da dukker det opp en dialogboks, hvor du får velge hvilken mappe i innboksen din du vil oppevare spam-en din i. Hvis du vil lage en ny mappe trykker du Ny, skriver navnet på mappen og trykker OK. Svar Ja på neste spørsmål dersom du vil legge mappen på dine snarveier i Outlook. Trykk neste.

- Legg til unntak fra regelen dersom du ønsker det. Vil du ikke ha med noen unntak, trykker du Neste. Kryss av for Aktiver denne regelen og Kjør på meldinger allerede i innboks. Trykk fullfør.

Lotus Notes:
Når man har merket en mail med avsender man vil stoppe. Fra Tools på knapperaden, velg "Block Mail from Sender"

Tools, Create Quickrule. Velg "when subject contains" og skriv ord man vil blokke. Velg move til folder "Junk Mail"

Outlook Express:

For å blokke avsender:
Fra meny: Tools, Message rules, blocked senders list og skriv inn avsenderen du ikke vil ha epost fra.

For å lage filter:, Tools, Message rules, Mail, New - velg (f.eks.) where subject line specific words, delete (or move to folder

Hotmail spamfilter:
Husk: når du registrerer deg bør du ikke velge at du skal være med i katalogen. Det betyr at e-post adressen din synes for alle, også de maskinene som støvsuger nettet etter e-postadresser å sende spam til.

Slik gjør du det:
- Gå på post og velg ”useriøs e-post” på venstre meny.

- Velg nivå for filter for useriøs e-post:
Standard - fanger opp tydelig useriøs e-post.
Utvidet - fanger opp de fleste useriøse e-postmeldingene.
Eksklusivt - du vil bare motta e-post fra adresser som vises blant kontaktene dine, service-kunngjøringer fra Hotmail, samt meldinger du har bekreftet at du ønsker å motta fra MSN.

Obs! På nivåene Utvidet og Eksklusivt vil ønsket e-post noen ganger identifiseres som useriøs e-post. Kontroller mappen for useriøs e-post med jevne mellomrom for å sikre at ønsket e-post ikke har blitt flyttet dit.

Opera spam-filter:
Gå inn på Options, og Mail Filters. Her kan du enkelt stille inn flere filtre og velge å sende spam rett i søpla eller i en egen mappe. Du kan stille inn flere filtre, og blokkere på avsender, ord i emnelinjen og flere andre kriterier.

Active ISP:
Når du setter opp spamfilteret ditt, gjør Active ISP oppmerksom på at hvis du velger å sette opp en regel på: " Message Body" , så vil denne regelen mest sannsynelig stoppe vedlegg.

Når du velger kriterier for å filtrere e-posten bør du ikke ha ”blan k” (ikke skrevet noe) på regelen, da dette kan stoppe alle e-poster.

Oppsett av spamfilter:
- Logg deg inn på webmail http://w ebmail.activeisp.com Klikk på menypunktet Innstillinger i venstre meny på hovedsiden.

- Klikk du på alternativet Filtre nederst til høyre. Du får da opp skjermbildet som muliggjør innstillinger av filtre. Start ved å klikke på alternativet Legg til nye filtre på høyresiden i skjermbildet.

- Skjermbildet for oppsett og innstiling av filtre gir deg følgende valg:
Filternavn: Her navngir du filteret du ønsker å sette opp, for eksempel spam-avvisning.
Aktiver filter: Må krysses av for at filteret skal aktiveres.
Filterbeskrivelse: Her skrives inn hva du ønsker å dokumentere av dette filterets egenskaper.
Regler: Her bestemmes om du ønsker at filteret skal filtrere meldinger dersom alle kriterier oppfylles eller en av de angitte kriteriene.

- Velg dine kriterier for å filtrere e-posten. Dine kriterier baseres på menyens gitte alternativer. Innenfor disse valgene velges hvordan du ønsker å sortere og prioritere. Det anbefales å filtrere på Emnefelt.